top of page

KUNOH WINES

KAWASAKI – MIYAGI

Yuki Nakano

kunoh.JPG
DSCF2328.JPG

Kunoh Wines är den etikett som den flygande vinmakaren Yuki Nakano använder för sina egna viner, oavsett om de är producerade i Yamagata och Miyagi i nordöstra Japan, i Nya Zeeland eller i Australiens Barossa Valley.

 

Med bakgrund som sommelier, litteraturvetare och tennisspelare gör Yuki viner som på ett känsligt sätt uttrycker blomstrande liv och sval elegans i lika delar; fängslande och sammansatta men samtidigt lättillgängliga viner i en stil som vi är oerhört förtjusta i.

"Min ambition är att göra matvänliga viner, baserade på de smakerfarenheter jag har med mig som japansk vinmakare.

 

Som sommelier upplevde jag ofta att det var svårt att hitta verkligt bra matchningar. Vanligtvis kombinerar man ju viner med rätter som bygger på smör, olja, kött och grönsaker. Men jag växte upp i Kyoto, som har en lång och unik matlagningstradition där i stället fisk och dashi står i centrum; rena smaker med mycket umami, och väldigt sparsamt med fett.

 

Jag hoppas att det japanska perspektivet ska kunna bidra med något nytt till vinvärlden".

Yuki Nakanos väg mot att bli vinmakare i eget namn var kort och mer eller mindre slumpartad, och började mest som ett sidospår för att kunna utvecklas som sommelier.

 

Efter några ögonöppnande vinupplevelser i Piemonte bestämde han sig för lära sig mer om odling och själva hantverket i källaren. Det var 2014. 

 

2015 jobbade han några månader i Toscana och året därpå hamnade han i tre parallella projekt i tre olika länder – tillsammans med Smallfry i Australien, Kindeli i Nya Zeeland och Grape Republic i Japan – och blev också erbjuden att göra en liten produktion egna viner hos Kindeli, i Nelson, på toppen av Nya Zeelands sydö.

 

Här är han nu baserad större delen av året men under vintermånaderna – som är sensommar och skördesäsong i Japan – jobbar han tillsammans med Fattoria al Fiore och producerar ett antal egna cuvéer i deras vineri.

Kunoh 九能 är ett ovanligt släktnamn på Yukis mammas sida som i dag bara bärs av en handfull personer i hela Japan. ”Kunoh Wines” kan ses som hyllning till den egna historien och är ett sätt att hålla familjens namn levande för framtiden.

KUNOH WINES BY YUKI NAKANO. Whether made in Nelson, New Zealand, in the Barossa Valley of Australia or in Yamagata and Miyagi in the northeast of Japan, the wines of Kyoto-born flying winemaker Yuki Nakano combine a subtle elegance with vivid and colourful energy. A former sommelier, he aims to bring some of the tradition and philosophy of his hometown’s cuisine into modern winemaking. Yuki’s Japanese wines are made at the Fattoria al Fiore winery and he was previously one of the winemakers of Grape Republic’s first vintages. 

bottom of page