BESTÄLL HEM VÅRA VINER via SYSTEMBOLAGET
---
Här hittar du aktuella blandlådor med utvalda flaskor från våra producenter eller på lite olika teman, plus lite merch i begränsad upplaga. Vi släpper nya lådor cirka en gång i månaden, oftast via Systembolagets privatimport.
OPEN SEA / 036
VITT OCH BRETT
OPEN SEA / 037
DEN RÖDA TRÅDEN
När det kommer till vin gäller ju onekligen att delad glädje är dubbel glädje, och när vi nu plockar ihop några av våra absoluta favoritflaskor från året känns det rimligt att ta sats mot ett helt sexpack, men för enkelhetens skull splittat på två. Rött eller vitt, eller bägge för den som gillar olika. I båda fallen ett möte mellan Japan och Europa där samstämmighet och dialektik får finnas i samma rum. En mix av vitt och orange med ett fruktigt, aromatiskt grundackord, å ena sidan, och en trio friskt körsbärsröda viner med strålande ljus energi, å den andra.
OPEN SEA 036, som vi också har kallat för “Vitt och brett” (art nr. 72072), inleder med en mogen, tydligt oxidativ riesling från Matthias Warnung i Kamptal, Österrike. Ett stort vin med glittrande mineralitet och klara Jura-vibbar efter bortåt fem års lagring på fat före buteljering. I mitten, ett rejält saftigt orangevin från Dlúhé Grefty i Mähren, i södra Tjeckien, gjort på skalmacererad gewürtztraminer. Ren nektar och ljuvligt gott, om du frågar oss. Och så slutligen, ytterligare ett orangevin från djupt älskvärda Fattoria al Fiore i japanska Miyagi, gjort på skalmacererad Delaware, med (numera) klassiska toner av jasmin, litchi och salt umami.
🇦🇹 ZION 2017 Matthias Warnung (vitt)
🇨🇿 ALBA ROSALES 2022 Dlúhé Grefty (ljust orange)
🇯🇵 Anco 2022 Fattoria al Fiore (orange)
OPEN SEA 037 heter “Den röda tråden” (art nr. 72599) och, ja – om det finns något vi aldrig kan få nog av så är det väl den här typen av ljusa körsbärsfrukt med florala övertoner som går igenom i alla tre flaskorna, i lite varierande uttryck. HANA är en återkommande favorit från Fattoria al Fiore, gjord på Steuben och en liten del Merlot, med skira, charmiga rödnyanser och en härlig skärpa. ROUGE GORGE från Moulin de Rameau i Auvergne måste vara det röda vin vi har älskat allra mest i år: generöst, själfullt och levande, gjort på 100% gamay. Och så RUBEDO från Menat i Kalabrien: ett någon grad mustigare vin på i huvudsak Montepulciano, jäst och lagrat på amfora, med läskande fräschör och fin balans.
🇯🇵 HANA 2022 Fattoria al Fiore (ljust rött)
🇫🇷 ROUGE GORGE 2022 Moulin de Rameau (rött)
🇮🇹 RUBEDO 2021 Menat (rött)
OPEN SEA / 035
YANN BERTRAND
Vi har sett fram mot att få släppa den här lådan – och längtat massor efter att äntligen få dricka vinerna själva (de kom hem i lager för bara några veckor sedan). Tre perfekta flaskor bojo från stjärnskottet Yann Bertrand i Fleurie. Alltså sån där genomklassisk, levande gamay – violparfymerad, körsbärsfrisk och granitmineralisk; saftig, silkig, och seriöst strukturerad – som i alla fall för oss var den verkliga inkörsporten till den naturliga vinvärlden, en gång i tiden.
Yann Bertrand omnämns som en framtida legendar i Beaujolais, uppe där bredvid Julie Balagny som en av de allra största vinkonstnärerna i sin generation, här i själva moderlandet för kolsyrejäst, osvavlad gamay. En biodynamiker i markerna och en verklig magiker i vineriet; handledd under sina första år av Yvon Métras och Jean Foillard, och än idag i dialog med mentorn Jacques Néauport, som ju var den som ledsagade redan den första generationens naturvinsmakare i trakten.
Vi tänker oss det här trepacket som ett stycke stillsam novemberlyx. Traditionella viner, på allra bästa sätt, som man gärna sträcker sig efter när det börjar mörkna på.
OH! BEAUJOLAIS SUPÉRIEUR 2023
Buteljerat som en enklare "Beaujolais", men odlat bara några meter från gränsen till Fleurie. 60-åriga stockar i granit- och lerjord. Lagring på fat och betong. Namnet Oh! är en hyllning till Jules Chauvet vars första cuvée (tydligen) också bar samma namn.
MON PETIT CHÉRI FLEURIE 2023
Frukt från en enskild parcell i nedre delen av Fleurie, med stockar på drygt 40 år. Marken ligger på näringsrik silt och granit och har brukats biodynamiskt sedan 2015. Lagrad på ståltank.
ALICE 6/10 Fleurie 2022
En blandning på druvor från mycket gamla och nyare planteringar på sandiga granitjordar. Lagrad på fat och betong. Vinet firar Yanns tio år som vinmakare under egen etikett: 6/10 representerar antalet hagelstormar som under det senaste decenniet har förstört stora delar av skörden, medan Alice är namnet på hans fru.
I alla flaskorna: 100% gamay som genomgått sval, långsam kolsyrejäsning, macération carbonique. Buteljering sker i synk med månkalendern, och förstås utan klarning eller filtrering. OH! har en mikroskopisk dos tillsatt svavel, medan de andra två vinerna har producerats helt utan tillsatser.
OPEN SEA / 034
SHADOWFOLK
Nytt trepack med magisk riesling från Shadowfolk Vineyards, Mosels mörka underground. Vitt, orange och ett rätt speciellt, fantastiskt gott vin gjort på ädelrötade, ”botrytiserade” druvor.
Bakom Shadowfolk står den finska (och svensktalande) vinmakaren Petra Kujanpää, som sedan 2020 gör 100% riesling med en viss ickenormativ attityd, om man ser till vad traditionen bjuder hos andra vinmakare i området. En frihet man kan ta sig som utländsk, yngre, kvinnlig vinmakare, tänker Petra. Men hon älskar verkligen riesling, Mosels nektar, och det var kärleken till traktens klassiska viner som fick henne att slå sig ner här vid floden och börja väcka liv i några hektar gamla, övergivna vingårdar längs de branta sluttningarna.
De tre vinerna i den här lådan går alla under den svarta etiketten The Heretic, som är Petras “mer experimentella serie” där varje årgångs unika förutsättningar och skörd får guida uttrycket, rätt så förutsättningslöst. Druvorna kommer från samma marker (ett antal olika plotter) men vinerna visar upp en härlig variation, samtidigt som det finns en tydlig röd tråd mellan de olika flaskorna, oavsett stil. Ett kul sätt att upptäcka Shadowfolk Vineyards, kände vi, när vi nu presenterar vinerna mer publikt för första gången.
THE HERETIC 2022 är ett vitt vin med verkligt glittrande doft och en, med Petras egna ord, mer elegant och “feminin stil”. Druvorna skördades relativt tidigt, för att ta vara på finess och finstämdhet. 12 månader uppväxt på en blandning av betongägg, gamla fat och ståltank.
THE HERETIC Gold 2022 är gjort på botrytiserade druvor från precis samma parceller och har legat 12 månader på ståltank. Vinet är torrt och äppelfriskt med en lite buljongig textur och soliga svampskogstoner. Du måste prova!
THE HERETIC NV är ett ljust orangevin gjort på en blandning av årgångarna 2020 och 2021. Den första delen fick hela 90 dagars maceration på skalen och låg därefter i drygt två år på gamla fat, medan den andra hälften är direktpressad och lagrad på betongägg. Floralt och stenfruktigt med oxidativ karaktär.
OPEN SEA / 033
JAPANMIX
NAKAJIMA AL FIORE SAKAI
Vi tänkte öppna upp höstsäsongen med något av det finaste vi vet: en ny trio japanska viner i mixad stil – en uppföljare till försommarens snabbt slutsålda pétnat-låda från Grape Republic – från tre olika vinmakare i olika delar av landet.
Från vänster till höger: en molnig, persikorosa pétnat från Domaine Nakajima i Nagano, ett soligt vitt eller möjligen mycket lätt orange från Fattoria al Fiore i Miyagi, och så ett rosigt och körsbärsfriskt, ljust jordgubbssaftigt rött från Sakai Winery (ett av Japans allra äldsta vinerier) i Yamagata.
PÉTILLANT ROSÉ 2022 är gjort på 100% Kyoho, en japansk bordsdruva med stora mörka bär som fått torka ett par veckor i solen innan de pressas varsamt, utan skalkontakt. Ett verkligt unikt vin med kultstatus i Japan och konsekvent en av de stora favoriterna både hos oss själva och bland krogar vi jobbar med.
GENCHI 2022 är en blend på druvorna Seibel, Neo Muscat, Rosario Bianco, Delaware och Niagara, med tropiska frukttoner och ett smaskigt, honungslent avslut. Cuvéen är egentligen resultatet av ett misstag i vineriet, där en fördröjning vid buteljeringen resulterade i två olika viner från samma tank och på exakt samma druvmaterial, men med helt olika karaktär. Detta är “nummer 2” och med andra ord helt unikt just för i år.
BIRDUP WINE är en stående klassiker och ett av våra favoritviner från Sakai Winery. Basen utgörs alltid av den japanska hybriddruvan Muscat Bailey A, tillsammans med bland annat Steuben och Rosario Bianco, men den exakta kompositionen skiftar något från år till år. 2022 års version är ett josigt och levande, aningen funky rött som gärna dricks lätt kylt, med ljus frukt och lakritsala inslag.
OPEN SEA / 031
REVEL CIDER
En försomrig mix av blommor och vin från Revel Cider, som för oss innebär premiär i Systembolagets beställningssortiment. Sex flaskor pétnat där druvor och äpplen samsas med körsbär, vinbär och fläder, plommon och päron, syren och himmelsärt, maskros, tagetes, gatkamomill, viol och hibiskus. Det är glatt och gränslöst och rätt svårslaget som stämningshöjare så här års. Trevlig syra, pärlande bubblor, 7–9% alkohol. Så himla behagligt.
Vill man bara svalka sig och njuta av frukt och ljus energi finns alla möjligheter till det, men det handlar också om sex små konstverk som, om man har tid, bjuder in till samtal om smak och natur och livet i stort.
SCORIA är en frisk, lätt saltstänkt blend på äpple, päron och kryddiga körsbär som fått jäsa på amfora.
FLOWER POWER är ett mångbottnat äppelvin som infuserats med en tinktur på tagetes och gatkamomill (som på engelska heter pineapple weed och bidrar med söta, solfruktiga toner).
PIROUETTE är en närmast sanslös mix av äpple, nashipäron, Gewürztraminer, plommon, fläder, vinbär, hibiskus och viol.
PARTY blandar ungefär hälften vitt vin på Vidal Blanc som fått macerera med skal från Cabernet Franc och hälften äppelcider och mörka plommon.
OSTARA LILAC är äpple, gula plommon, syrenblommor och himmelsärt, med en rätt så hypnotisk bleklila färg.
Och så KHAKI SCOUT, slutligen, som är gjort på mestadels syrligt, djuprött vin från druvan Maréchal Foch med en mindre del körsbär, äpple och maskros – lite som en krusande lambrusco, nånstans mellan himmel och jord.
Skål och glad sommar! 🍇🌸
OPEN SEA / 030
MOULIN DE RAMEAU
Vårt senaste trepack kommer från våra allra nyaste vinmakare – Sébastian och Nawal på Moulin de Rameau i Auvergne – som faktiskt också är vår allra första producent från Frankrike. Från vänster till höger: en stram och lätt oxidativ chardonnay, en ungdomlig blend på gamay och lite pinot noir och en helt perfekt hundraprocentig gamay med frisk, saftig körsbärsfrukt och eleganta konturer. Sans intrants ni sulfites ajoutés. Det här är verkligen precis vad vi vill dricka just nu.
a / Chardonneret 2022 (vitt)
b / Busard 2023 (rött)
c / Rouge-Gorge 2022 (rött)
Pris: 1098 kronor, inklusive frakt
1. Logga in på din profil (eller börja med att skapa en) på systembolaget.se och gå till sidan för Privatimport.
2. Ange Open Sea AB som leverantör och klicka dig vidare till nästa steg.
3. Under rubriken ”Information om drycken” räcker det med att du fyller i följande fält:
- Dryckens namn: Open Sea XXX (lådans siffra)
- Varugrupp: Övrigt
- Antal: 1 (eller flera*)
- Volym ml/st: 2250 ml för 3-pack eller 4500 ml för 6-pack
- Förpackning: Blandlåda
* Detta gäller om du vill beställa flera av samma låda. Om du vill beställa olika lådor måste de fyllas i som separata produkter med olika namn.
4. Klicka på LÄGG TILL DRYCKEN och därefter på Nästa för att gå vidare.
Kontrollera att dina uppgifter stämmer och välj i vilken butik du vill hämta ut lådan.
Kryssa för att du godkänner Systembolagets villkor och avsluta med SKICKA FÖRFRÅGAN.
5. Inom några dagar kommer du att få ett mejl med rubriken ”Offert för din förfrågan om privatimport”. Klicka på länken för att godkänna ordern på Systembolagets sajt.
6. Vinerna packas och skickas från vårt lager i Stockholm. Leverans sker så snart som möjligt och senast upp till två veckor efter att du har slutfört din beställning.
Mejla oss gärna om du har några frågor:
SÅHÄR GÖR DU FÖR ATT BESTÄLLA VIA PRIVATIMPORTEN:
OPEN SEA / SPECIAL
FRUKT OCH BLANDAT
Vi firar in våren med en påse frukt och blandat. En mix av tre solgula viner från Ontario, Libanon och Katalonien som vi gärna vill presentera i grupp eftersom de lite löst hör ihop under paraplybegreppet ”co-ferments”, med en ingredienslista som rymmer druvor av olika slag men också äpplen, grankåda, bivax, korn, jäst, humle, vatten och saftiga persikor.
a / Revel Cider: Wax On 🇨🇦
b / Heya Wines: Farha 🇱🇧
c / Cyclic Beer Farm: Mosca Peach 🇪🇸
Enda kruxet är att du behöver lägga en beställning på varje flaska individuellt, i stället för ett samlat 3-pack. Alltså: 1x Wax On, 1x Farha och 1x Mosca Peach. Välj "Blanddryck", "Flaska" och "750ml" på alla tre.
I övrigt funkar det precis som vanligt!
Pris: 806kr inkl frakt.
OPEN SEA / 028
DLÚHÉ GREFTY
Vårt sista släpp för året innehåller tre flaskor från vår nya värvning Dlúhé Grefty – ett förtjusande litet familjeprojekt i södra Tjeckien, med ljusa och härligt aromatiska viner på en blandning av centraleuropeiska druvsorter. Här representerade av två fruktiga field blends – en vit och en röd – och en grumligt orangerosa pétnat. Extremt uppfriskande såhär års!
a / Alba Mixtura 2022 (vitt)
b / Helena 2022 (rosa pétnat)
c / Rubra Mixtura (rött)
PRIS: 828 kronor, inklusive frakt
OPEN SEA / 025
D. O. M.
Portugisiska Daughters of Madness gör viner för den eviga sommaren. Ljust läskande med bjussig frukt, stänk av atlantisk sälta och finstilta men alltid närvarande tanniner. Avslappnat elegant, levande i alla bemärkelser, och så gott.
a / Freddie 2021 (orange)
b / Ava 2021 (rosé)
c / Paloma 2020 (rött)
PRIS: 798 kronor, inklusive frakt (få kvar)
OPEN SEA / 024
REVEL CIDER 🌸🍎🍇
En nyplockad bukett om sex flaskor blommor och vin från Tariq Ahmeds Revel Cider i Ontario, Kanada.
a / GOOD EVENING (vit): Äpple och Vidal Blanc, lagrad tillsammans med bivaxkaka
b / OUD BLANC (vit): Riesling, äpple och päron
c / CURIO (vit): Päron, Sauvignon Blanc och magnolia
d / CHANTER LA POMME (rosa): Äpple, plommon, New York Muscat och Seyval Blanc
e / SOIF (rosa): Äpple, körsbär, jordgubb och Zweigelt
f / DALIA (röd): Äpple, plommon, Gewürtztraminer, Maréchal Foch, rosenblad och stenkyndel (nepitella)
PRIS: 1179 kronor, inklusive frakt
OPEN SEA / GOODS
THE WINE ZINE
Vi är väldigt glada över att få presentera världens bästa och mest angelägna naturvinsmagasin, The Wine Zine, här i Sverige och övriga Norden. Ett fanzine för oss som är övertygade om att vinvärlden alltid kan bli lite större och rymma plats för ännu mer och ännu fler.
I det nya nummer 08 har den svenska journalisten Camilla Gjerde besökt Piri Naturel i tyska Nahe för att prata om mångfald, hybrider och skogsinspirerad vinodling. Det blir ett besök på Hiyu Wine Farm i Oregon, några reflektioner kring vårens ankomst från vinmakaren Camila Carrillo och hennes La Montanuela i Vermont, en text om druvan Zweigelts kopplingar till österrikisk nazism, om 3D-printade georgiska qvevris, det amerikanska nätverket Anything But Viniferas uppgörelse med den gamla vinvärldens traditioner, en intervju med Marko Kovac som driver den inflytelserika salongen Karakterre i Wien, med mera.
Nummer 7 innehåller reportage från det arbetarägda kooperativet Kalche Wine Co i Vermont och från Philokalia Palestine som gör vin på inhemska druvor i Betlehem, en intervju med vinmakaren Rajat Parr (Sandhi Wines), ett samtal om hybriddruvor och vinmakning på den amerikanska östkusten med NOK Vino och Dear Native Grapes, poesi, fotografi, en guide till queerbarer i Paris, och mycket annat.
Pris: 250 kronor per nummer, betalning via Swish. 450 för båda två. Skickas varsomhelst, mot porto, eller kan hämtas upp/lämnas över inom Stockholm.