VÅRA VINMAKARE
Vi importerar moderna, levande viner utan gränser. Ofta från första generationens vinmakare – människor som i vinet har funnit ett nytt och mer meningsfullt sammanhang – där odling och ett liv närmare naturen kombineras med konsthantverk och artisteri. Frukt, fräschör och finstämd energi löper som en röd tråd genom portföljen – oavsett om vinerna kommer från Japan eller Tjeckien, franska Jura eller tyska Mosel – liksom övertygelsen om att levande viner formas och delas i samklang med jorden och det som redan lever.
LA CORDÉE BLANCHE
Savoie - Frankrike
DLÚHÉ GREFTY
Mähren - Tjeckien
DOMAINE DES OUROBORES
Jura - Frankrike
DOMAINE ICHI
Hokkaido - Japan
DOMAINE NAKAJIMA
Nagano - Japan
FATTORIA AL FIORE
Miyagi - Japan
GRAPE REPUBLIC
Yamagata - Japan
HEYA WINES
Liban-Nord - Libanon
MATTHIAS ORSETT
Valais - Schweiz
MATTHIAS WARNUNG
Kamptal - Österrike
MOULIN DE RAMEAU
Auvergne - Frankrike
NORA KURA
Hokkaido - Japan
REVEL CIDER
Ontario - Kanada
SAKAI WINERY
Yamagata - Japan
SHADOWFOLK VINEYARDS
Mosel - Tyskland
YANN BERTRAND
Beaujolais - Frankrike

Dlúhé Grefty gör ungdomliga och svalt fruktdrivna viner i hjärtat av Europa – odlade i vidsträckta, upp till halvkilometerlånga rader längs de mjuka kullarna kring byn Mutěnice, Mähren, där södra Tjeckien möter Österrike och Slovakien.
Jaroslav Tesařík är uppväxt i Mutěnice, it-ingenjör till yrket, utan någon bakgrund inom vin. 2008 köpte han sin första rad med vinrankor “för att få lite motion, eftersom jag inte gillar sport”. De första egna vinerna producerades på skörden 2013.
Idag sköter Jaroslav om 23 små lotter på totalt sju hektar – de flesta mycket gamla, ibland upp till 80 år, på sandig lössjord.
Vinerna görs med enkla medel, jäser spontant på neutrala fat och buteljeras ofiltrerade, med ett minimum av svavel. Vitt med en aning skalkontakt, rött med försiktig extraktion.
Typiska viner från Dlúhé Grefty görs på t ex pinot gris, pinot noir, pinot blanc, gewürztraminer och riesling.
Mer info kommer.
DLÚHÉ GREFTY
Mutěnice, MÄHREN (CZ)

Domaine des Ourobores är ett ungt vineri i Arbois, grundat 2021 av Nicholas-Julian Hilbold – en före detta biokemist från Alsace som bytte forskningen mot vin. Tillsammans med sin partner Yanna, som är sommelier och vinskribent, odlar han omkring fyra hektar strax utanför Arbois, i Poligny och i Château-Chalon.
Markerna är planterade med savagnin, chardonnay, trousseau, poulsard och pinot noir – spridda över olika terroirer i fråga om jordmån, mikroklimat, läge och exponering.
Variation och mångfald präglar idén om hur vinerna kommer till och vart de ska – i övrigt är allt mycket enkelt: att kultivera druvor med bra vibrationer, att följa rätt väg för respektive terroir och att värna om naturen där vinerna har sitt hem. Som ett kommplement produceras också en serie négoce-viner på frukt från vänner i Alsace, Bugey och Rhône.
Typiska viner från Domaine des Ourobores görs på chardonnay och savagnin, pinot noir, poulsard och trousseau, samt gamay och gewürztraminer.
Mer info kommer.
DOMAINE DES OUROBORES
Arbois, JURA (FR)

Domaine Ichi drivs av fruktodlaren Ichiro Ueda på kullarna över staden Yoichi på Hokkaido, som med kultvineriet Domaine Takahiko i centrum blivit ett nav för naturliga viner i nordligaste Japan.
Ichiros familj har länge drivit en av traktens främsta ekologiska gårdar för frukt- och grönsaksodling – inklusive både bordsdruvor och mer traditionella vinsorter – och 2008 startade den första varianten av det som idag är Domaine Ichi.
Med egen tillgång till ekologiska druvor – inte alltid en självklarhet i Japan – har projektet under åren också alltmer omfamnat naturlig vinmakning. Sedan 2020 görs alla viner utan manipulation eller tillsatser.
Typiska viner från Domaine Ichi görs på niagara – som i fallet med det unikt aromatiska naturbubblet Ezo Awa – samt pinot noir och pinot gris.
Mer info kommer.
DOMAINE ICHI
Yoichi, HOKKAIDO (FR)

Domaine Nakajima motsvarar ganska på pricken sinnebilden av en japansk vinproducent. Yutaka är lågmäld, ödmjuk och intelligent; en omsorgsfull hantverkare med sinne för enkel skönhet som gör svåråtkomliga viner i ett litet hus uppe bland bergen.
Domaine Nakajima ligger på 850 meters höjd i Tomi, Nagano, i hjärtat av Japan. Den lilla sluttningen utanför huset planterades 2011 med fokus på västfranska druvor som chenin blanc och cabernet franc. Några år senare anlades en ny vingård högre upp i bergen med bland annat savagnin och pinot noir.
Odlingen sker hands off medan arbetet i vineriet görs bokstavligen för hand med hjälp av egentillverkade och handvevade redskap i trä.
Typiska viner från Domaine Nakajima är en ikonisk pétnat på kyoho samt ljusa tolkningar av franska klassiker.
Mer info kommer.
DOMAINE NAKAJIMA
Tōmi, NAGANO (JP)

Fattoria al Fiore är ett av Japans mest färgstarka vinerier, etablerat 2015 och inrymt i gympasalen på en nedlagd mellanstadieskola i Miyagi. Tilllsammans med vännerna på Grape Republic har Al Fiore varit tongivande i det senaste decenniets naturvinsrörelse och en av pionjärerna i renässansen för hybrid- och bordsdruvor.
Bakom etiketten FAF står paret Hirotake och Reina Meguro, med bakgrund som kock och krögare respektive arkitekt.
Deras viner görs i en sprudlande, lätt stil och innehåller (som de själva säger) bara två ingredienser: druvor och kärlek. Inget annat tillsatt och inget borttaget.
Kring vineriet samlas också en krets av vänner, likasinnade matproducenter och hantverkare som delar visionen om en kreativ och mer levande landsbygd.
Typiska viner från Fattoria al Fiore görs på delaware, steuben, neo muscat, och muscat bailey a, men även chardonnay och cabernet sauvignon.
Mer info kommer.
FATTORIA AL FIORE
Kawasaki, MIYAGI (JP)

Grape Republic grundades 2015 som en vision om en ny japansk vinkultur. Namnet anspelar på områdets historia som en av Japans äldsta, frodigaste och mest varierade vinregioner, men också på ett “fritt och öppet samtal” om vin och smak: Vad är ett vin? Vad ska det vara? Vad kan det vara?
Grape Republic ligger mitt i ett lapptäcke av små fruktträdgårdar utanför Nanyō i Yamagata i den nordöstra delen av landet, där det har det odlats druvor i mer än 400 år. Med vineriet som bas kopplar de ihop områdets åldrande bönder och unika historia med ung energi och moderna idéer om naturlig vinmakning.
Grape Republic är utan tvekan den japanska producent som nått längst utanför landets gränser och under sitt första decennium har de gått i täten för uppvärderingen av hybrider och icke-europeiska druvor – och på många sätt ritat om kartan över vinvärlden.
Typiska viner från Grape Republic görs på en blandning av druvor – delaware, steuben, niagara, neo muscat och rosario bianco, men också på carbernet franc och merlot. Alltid med frukt, energi och en omisskännlig japansk adress.
Mer info kommer.
GRAPE REPUBLIC
Nanyō, YAMAGATA (JP)

Den helkvinnliga projektet Heya Wines (heya هِيَ betyder “hon” på arabiska) startade 2022 av vännerna Michelle Chami och Claudine Lteif. Vineriet ligger i byn Dimane på cirka 1400 meters höjd i Mount Lebanon-bergen, med utsikt över den dramatiska Qadisha-dalen, känd för sina cederträd och gamla pilgrimstradition.
Innan Heya Wines grundades hade både Claudine och Michelle befunnit sig i närheten av naturlig vinmakning och dessutom gjort egna viner i mindre skala till familj och vänner – och kunnat konstatera att majoriteten av dem som arbetar ute i odlingarna är kvinnor, ofta med lägre lön än män och utan större erkännande.
När projektet sjösattes var ambitionen därför både att skapa moderna, typiskt libanesiska viner och att synliggöra kvinnors arbete och betydelse för det lokala jordbruket. Många av de kvinnor som jobbar med vinerna är syriska flyktingar, och förutom att erbjuda rättvis och jämlik ersättning har Heya Wines också blivit en plats för gemenskap och förankring i närområdet.
Typiska viner från Heya Wines görs på merwah, obeideh, grenache och syrah.
Mer info kommer.
HEYA WINES
Dimane, LIBAN-NORD (LB)

Matthias Warnung är fjärde generationens vinmakare i Kamptal, en knapp timme nordväst om Wien. Under ett drygt decennium har han gradvis förändrat inriktningen på familjens vineri och infört mer minimalistiska metoder i både marker och källare – en process han beskriver som "känslosam".
Sedan 2010 gör Matthias viner i eget namn, och under lika lång tid har han också arbetat nära Craig Hawkins och hans Testalonga i Sydafrika samt med Tom Lubbe och Matassa i södra Frankrike.
Lugn, stillhet och minsta möjliga påverkan präglar hela vägen från frukt till flaska – något som också känns tydligt i glaset.
I stort sett allt arbete med vinerna sker i vingården. Här bestäms på förhand vilka druvor som ska bli till vilket vin och vilken handpåläggning det behöver i källaren. Vilka beslut som tas är förstås olika från år till år men från och med att druvorna plockas sker allt enligt plan, utan experiment längs vägen.
Typiska viner från Matthias Warung görs framförallt på grüner veltliner och riesling, samt på zweigelt och blauer portugieser.
Mer info kommer.
MATTHIAS WARNUNG
Etsdorf, KAMPTAL (AT)

Moulin de Rameau är en gammal kvarn från 1700-talet, sagolikt belägen vid en fors mitt ute i skogen i det nordvästra hörnet av Auvergne, precis där departementen Creuse, Allier och Puy-de-Dôme möts. Sedan 2021 rymmer kvarnen också ett nytt vineri, där Sébastien Bussonière och hans partner Nawal gör "mänskliga" och charmigt jordnära viner med gamla hantverksmetoder, helt utan tillsatser.
Sébastien och Nawal flyttade till Auvergne i början av pandemin efter att ha letat hus “någonstans mellan västkusten och Lyon”, där de har sina familjer, och sedan ett par år jäser de nu också sina egna viner i kvarnens källare.
Sébastien är en före detta ingenjör, doktor i energiteknik och rugbyspelare på hög nivå. Nawal är möbelsnickare och vindrickare med bra näsa och stöttar upp i arbetet i både mark och vineri.
Paret jobbar med odlare i området men sköter också egna vingårdar planterade med en variation av gamla, lokala druvsorter.
Typiska viner från Moulin de Rameau görs gamay, chardonnay, pinot noir, gamaret, viognier och epinou.
Mer info kommer.
MOULIN DE RAMEAU
Chambonchard, AUVERGNE (FR)

Nora Kura är en av de verkliga ikonerna på den japanska vinscenen. Vineriet drivs av makarna Ken och Kazuko Sasaki i Hakodate, en gammal hamnstad längst ner på nordön Hokkaidos sydspets, och startades 2011 med ambitionen att gifta samman klassiskt franskt vinkunnande med japansk gastronomi.
Paret Sasaki tillhör den första generationen naturvinsbönder i Japan – skolade i Bourgogne, Champagne, Alsace och Rhöne under 2000-talets första år.
Vingården på tre hektar ligger precis intill havet och är planterad med 80% chardonnay samt pinot noir, savagnin och pinot gris, Marken sköts med ett slags permakultur – inspirerad av den legendariska japanska bonden och filosofen Masanobu Fukuoka – med en mångfald av växtlighet och djurliv bevarad bland raderna.
Typiska viner från Nora Kura görs på chardonnay, pinot noir, merlot, zweigelt, kerner och hybriddruvan niagara.
Mer info kommer.
NORA KURA
Hakodate, HOKKAIDO (JP)

Tariq Ahmed och hans Revel Cider gör vin och cider och allt däremellan i Guelph, Ontario, ungefär en timme från Toronto. Enligt den hemkokta filosofin "Full Spectrum Terroir" tänker han sig att det knappast kan vara i vinvärldens traditionella monokulturer man hittar en plats sanna själ, utan i dess mångfald och variation.
Tariq har gjort viner sedan 2014, när han som tjugoåring praktiserade på en ekologisk grönsaksodling och började utforska fermentering i olika former.
I dag driver han sitt lilla konstprojekt Revel Cider, med ambitionen att fånga årstidernas växlingar i flytande form – och arbetet sker fortfarande med lek och experiment som tydlig vägvisare.
Typiska viner från Revel Cider görs på en bas av äpple, med inslag av annan trädgårdsfrukt, druvor och blommor.
Många cuvéer i små upplagor – alltid på handskördade frukter, bär och växter från närområdet – där jäsningar från olika årgångar ofta blandas och byggs ihop till komplexa, nyskapande viner.
Mer info kommer.
REVEL CIDER
Guelph, ONTARIO (CA)

Sakai Winery är ett av Japans allra äldsta vinerier, grundat redan 1892, och drivs i dag av femte generationen i samma familj.
Den nuvarande vinmakaren Ippei Sakai är en av pionjärerna inom den moderna japanska vinkulturen och har sedan han tog över egendomen 2004 jobbat enligt en naturnära filosofi.
Ippei inspireras av skogsträdgårdsodling med så liten mänsklig påverkan som möjligt och helt utan kemiska medel. För att skapa en levande miljö som följer och efterliknar naturens eget kretslopp växer en mängd olika druvor mixade sida vid sida.
Typiska viner från Sakai Winery görs på en mix av gröna, rosa och blå druvor – Delaware, Muscat Bailey A, Steuben, Koshu och Rosario Bianco.
Mer info kommer.
SAKAI WINERY
Nanyō, YAMAGATA (JP)

Bakom Shadowfolk Vineyards står den finska vinmakaren Petra Kujanpää – friluftsvän och före detta kemiingenjör som efter närmare tio år på vingårdar ute i världen hittade sitt nya hem vid branterna kring Mosel.
Här har hon samlat ihop till tre hektar med gamla, övergivna rieslingodlingar fördelade över små plotter i Pommern och Valwig.
2020 var första årgången och Petra har gradvis jobbat för att restaurera och återvitalisera sina marker, som i de flesta fall är mellan 60 och 100 år gamla. I källaren får vinerna mogna på betongägg och gamla fat och buteljeras ofiltrerade och utan tillsatt svavel, genomgående med en otrolig skärpa och balans.
Typiska viner från Shadowfolk Vineyards görs på 100% riesling – direktpressade vita och orange med lång maceration.
Mer info kommer.
SHADOWFOLK VINEYARDS
Kröv, MOSEL (DE)

Med sin utpräglat klassiska stil omnämnds Yann Bertrand som en av sin generations allra största vinkonstnärer i Beaujolais – en framtida legendar i området.
Yann Bertramd tog över familjens vineri och ekologiska odlingar som 22-åring, 2012, då det snabbt visade sig att han hade ett särskilt känsligt handlag med gamay-druvan.
Under sina första år jobbade han under guidning av Yvon Métras och Jean Foillard, och än idag står i nära dialog med mentorn Jacques Néauport – alltså det gäng som gick i bräschen för naturliga viner i Frankrike på 1980-talet.
Han lägger stor vikt vid jordhälsa och levande marker, och jobbar med biodynamiska och regenerativa praktiker som följer naturens cykliska rytm. När skörden är bärgad får druvorna kolsyrejäsa vid låg temperatur och mognar sedan på en kombination av betong och mogna fat.
Typiska viner från Yann Bertrand görs på 100% gamay: ljus, finstämd frukt och stenhård granit i perfekt balans.
Mer info kommer.
YANN BERTRAND
Morgon, BEAUJOLAIS (FR)
