JAPANSKA
NATURVINER

日本の
自然派ワイン

JAPANESE
NATURAL WINE

OPEN SEA är en av världens första, främsta och samtidigt minsta importörer specialiserade på japanska naturviner ~ 日本の自然派ワイン.

 

Sedan 2019 jobbar vi med att lyfta fram små hantverksproducenter från den unga vinkulturen i Japan – en ny våg av levande viner med rötter i Yamagata, Nagano och Hokkaido som tänjer på gränser och tillsammans bidrar till att göra hela världen lite större.

 

Japanska viner går ofta i en lätt och charmig stil med betoning på elegans framför kraft. Man förhåller sig på ett gränslöst sätt till färger och konventionella stilar och de flesta viner ligger någonstans mellan de vita, rosa och röda nyanser vi är vana vid. Eftersom det inte finns någon tydlig vintradition i Japan kan de viner som görs i dag ta vilken väg som helst och varsamt hantverk kombineras med en stor dos lekfullhet.

 

Det vi kallar DEN NYA VÅGEN har uppstått i mötet mellan traditionella "inhemska" druvsorter (ofta med ursprung i Nordamerika) och den moderna, globala naturvinskulturen som haft ett starkt fäste och andligt hem i Japan ända sedan 90-talet. Resultatet är en helt ny genre av viner med en unik palett av dofter och smaker och ett omisskännligt japanskt uttryck.

OPEN SEA is a Stockholm-based wine importer, distributor and ongoing exploration of 日本のワイン, pioneering a new wave of Japanese natural winemakers in Europe.

Parallellt med de mest färgstarka och genreöverskridande vinerna, som ofta kommer från nyetablerade producenter i Yamagata, görs på andra håll också nya omtolkningar av druvor som pinot noir, cabernet franc, zweigelt och kerner, med en känslig och finstämd klang som inte hade kunnat uppstå någon annanstans än just här.

 

Bland de vinmakare och producenter som OPEN SEA importerar finns några av den nya japanska vinrörelsens allra främsta namn, som Grape Republic, Domaine Takahiko, Fattoria al Fiore, Domaine Nakajima och Domaine Mont. Många av de här vinerna har tidigare bara gått att dricka i Japan och i de allra flesta fall är det första gången som de nu har blivit tillgängliga här i Europa.

PLEASE ENJOY!

Kalle Färnskog, Kristofer Ekström

& Rickard Fredén

 

OPEN SEA ​

INSTAGRAM: @openseawine

SIGRAY & LEPP möter OPEN SEA. I början av oktober 2020 hade vi en provning av våra viner på Tyge & Sessil i Stockholm och efteråt pratade vi några minuter med @vinlepp och @vinparaden ute på trottoaren, med en flaska Rosso från Grape Republic i handen. Här är ett litet kort klipp från den pratstunden.

VIN MED NY ADRESS. För ännu mer info och inspiration till nya vinupplevelser rekommenderar vi gärna Alf Tumbles senaste bok som innehåller ett eget kapitel om den japanska vinkulturen –både den lite mer traditionella och kommersiella och den nya rörelse som vi importerar. Vi har på ett litet hörn varit med och bidragit med stories och fakta och inte minst med ett gäng spännande viner från bland andra Fattoria al Fiore, Grape Republic och Sakai Winery. 

vin-med-ny-adress-japan1.jpg
vin-med-ny-adress-japan2.jpg
vin-med-ny-adress-japan4.jpg
vin-med-ny-adress-japan3.jpg