JAPANSKA
NATURVINER

日本の
自然派ワイン
JAPANESE
NATURAL WINE

OPEN SEA är världens första (och främsta) importör specialiserad på japanska naturviner. Sedan 2018 jobbar vi med att lyfta fram små hantverksproducenter från den unga vinkulturen i Japan – en ny våg av levande viner med rötter i Yamagata, Nagano och Hokkaido som tänjer på gränser och tillsammans bidrar till att göra hela världen lite större.

Mötet med den nya japanska vinkulturen är den största wow-upplevelsen som vi har varit med om sedan vi för första gången började dricka naturliga viner. En lite pirrande och bubblig känsla av att världen just har blivit lite större; att himlen blivit högre, språket lite rikare, färgerna ljusare och nyanserna fler.

För de japanska vinerna är verkligen någonting annat. Ett helt eget uttryck som ligger en bit bortom det vi är vana vid – ett helt nytt spektrum av färg, doft och smak. 

Anledningen till det är att japanska viner i de allra flesta fall (dock inte alla) görs på en annan typ druvor än i den europeiska traditionen. I Japan kallar man det för "table grapes", alltså bordsdruvor som primärt har odlats för att ätas. Många av dem har namn som Delaware, Steuben, Niagara och Portland och kommer ursprungligen från nordöstra USA medan andra är lokala japanska hybridsorter, typ Neo Muscat, Kyoho och Yama Sauvignon.

Vinerna går ofta i en läskande, juicig stil med behagligt låg alkohol och massor av sol och liv: Rättfram frukt och blommig aromatik, lite ruffiga jordtoner och kanske en touch av vingummi. På amerikanska säger man foxy.

Vi brukar prata om “en ny våg” av japanska viner. Det har gjorts vin här sedan slutet av 1800-talet och det finns ett par spännande producenter som har hållit på i över hundra år. Men under de senaste fem-tio åren har det poppat upp mängder av nya vinerier och unga vinmakare som väljer att jobba med de druvsorter som traditionellt odlas i Japan. En renässans och reclaimrörelse för de lokala bordsdruvorna – och en helt ny genre av levande viner, där seriöst hantverk möter en gränslös lekfullhet.

För eftersom det i Japan inte finns några regler och ramar för hur man gör vin, så går det att göra i princip vad som helst. Alla vägar från vingården till glaset blir ungefär lika möjliga och rimliga och utrymmet för experiment är obegränsat. 

_DSC7227.jpg

(På så sätt påminner det som sker i Japan en hel del om hur exempelvis Fruktstereo och Brutes de senaste åren vidgat idén om vad som går att göra med cider och svensk frukt.)

 

Pét nat och skalmacererade viner är vanliga och många gånger mixas gröna, rosa och blå druvor för att skapa viner med ett mer mångdimensionellt uttryck. Om det är vitt, rött, rosa eller orange kan ofta vara flytande och rätt svårt att bestämma.

Parallellt med de mest färgstarka och genreöverskridande vinerna, som ofta kommer från nyetablerade producenter i Yamagata, görs på andra håll också nya omtolkningar av druvor som pinot noir, cabernet franc, zweigelt och kerner, med en känslig och finstämd klang som inte hade kunnat uppstå någon annanstans än just här.

Bland de vinmakare och producenter som OPEN SEA importerar finns några av den nya japanska vinrörelsens allra främsta namn, som Grape Republic, Domaine Takahiko, Fattoria al Fiore, Domaine Nakajima och Domaine Mont. Många av de här vinerna har tidigare bara gått att dricka i Japan och i de allra flesta fall är det första gången som de nu har blivit tillgängliga här i Europa.

"A frog in a well cannot discuss the ocean, because he is limited by the size of his well. A summer insect cannot discuss ice, because it knows only its own season. A narrow-minded scholar cannot discuss the Tao, because he is constrained by his teachings. Now you have come out of your banks and seen the Great Ocean."

PLEASE ENJOY!

Kalle Färnskog, Kristofer Ekström

& Rickard Fredén

 

OPEN SEA ​

OPEN SEA is a specialist wine importer and ongoing exploration of 日本のワイン, pioneering a new wave of Japanese natural winemakers in Europe. Based in Stockholm.

DSCF2265.jpg

INSTAGRAM: @openseawine

SIGRAY & LEPP möter OPEN SEA. I början av oktober 2020 hade vi en provning av våra viner på Tyge & Sessil i Stockholm och efteråt pratade vi några minuter med @vinlepp och @vinparaden ute på trottoaren, med en flaska Rosso från Grape Republic i handen. Här är ett litet kort klipp från den pratstunden.

VIN MED NY ADRESS. För ännu mer info och inspiration till nya vinupplevelser rekommenderar vi gärna Alf Tumbles senaste bok som innehåller ett eget kapitel om den japanska vinkulturen –både den lite mer traditionella och kommersiella och den nya rörelse som vi importerar. Vi har på ett litet hörn varit med och bidragit med stories och fakta och inte minst med ett gäng spännande viner från bland andra Fattoria al Fiore, Grape Republic och Sakai Winery. 

vin-med-ny-adress-japan1.jpg
vin-med-ny-adress-japan2.jpg
vin-med-ny-adress-japan4.jpg
vin-med-ny-adress-japan3.jpg