FATTORIA AL FIORE

KAWASAKI – MIYAGI

Reina Meguro + Hirotaka Meguro

Fattoria al Fiore är ett av Japans mest färgstarka nya vinerier, etablerat 2015 och inrymt i gympasalen på en nedlagd mellanstadieskola i Kawasaki, Miyagi. Bakom etiketten står paret Hirotake och Reina Meguro, med bakgrund som kock och krögare respektive arkitekt. Deras viner görs i en sprudlande, lätt stil och innehåller (som de själva säger) bara två ingredienser: druvor och kärlek. Inget annat tillsatt och inget borttaget.

 

Fattoria al Fiore har på kort tid bidragit till att traditionella druvsorter som Delaware, Niagara och Steuben uppvärderats och fått en bred renässans i den nya vågen av japanska vinmakare. Men Al Fiore är egentligen mer än bara ett vineri. Det är en större vision om en levande landsbygd och ett projekt för att bevara traditionella mathantverk; en idé om att det finns alternativ till hur många av oss lever våra liv i dag. Mer omtanke och mer eftertanke, mer nyfikenhet och kärlek.

“Al Fiore” står för den ensamma blomman som med tiden fröar av sig och sprider sig vidare till en hel blomstrande äng.

 

Kring vineriet finns en större kreativ krets av vänner och likasinnade matproducenter och hantverkare. Grisbönder, ett mejeri och ett kafferosteri; en textilkonstnär som färgar med lokala växter, en tillverkare av handgjort washipapper och en keramiker som bland annat arbetar med lera från vingårdarna. Förhoppningen är vineriet Fattoria al Fiore ska bli det första frö som inspirerar en större förändring i närområdet kring Kawasaki, Miyagi, och på den allt mer avfolkade landsbygden i allmänhet.

Al Fiores viner görs i nära samarbete med odlare i grannregionen Yamagata – ofta äldre bönder som brukat sina vingårdar i många årtionden – och tillsammans arbetar de kontinuerligt för att ställa om gårdarna till hållbar och ekologisk odling. Vinmakningen innehåller lika delar experimenterande och varsam precision. Det finns inga färdiga recept och inget vin görs på samma sätt två gånger; det momentana och överraskande har ett eget värde.  

OPEN SEA AB

Stockholm - Sweden

Kontakt: info@opensea.se

オープンシー

Copyright 2020. All rights reserved.