top of page

FATTORIA AL FIORE

KAWASAKI – MIYAGI

Reina Meguro + Hirotaka Meguro

fattoria-al-fiore.jpg

Fattoria al Fiore är ett av Japans mest färgstarka nya vinerier, etablerat 2015 och inrymt i gympasalen på en nedlagd mellanstadieskola i Kawasaki, Miyagi. Bakom etiketten står paret Hirotake och Reina Meguro, med bakgrund som kock och krögare respektive arkitekt. Deras viner görs i en sprudlande, lätt stil och innehåller (som de själva säger) bara två ingredienser: druvor och kärlek. Inget annat tillsatt och inget borttaget.

Från första början var “Al Fiore” namnet på en italiensk restaurang i Miyagis huvudstad Sendai som Hirotaka Meguro öppnade i början av 00-talet. I dag rymmer det en vidare filosofi och kreativ rörelse som makarna Meguro arbetar för att hålla levande i området kring vineriet – en idé om att det finns alternativ till hur många av oss lever våra liv i dag. Mer omtanke och mer eftertanke, mer nyfikenhet och kärlek.

Datumet den 11 mars 2011 blev en vändpunkt för många unga japaner, efter att den stora jordbävnings- och tsunamikatastrofen slagit sönder mycket av det normala livet i regionerna Iwate, Miyagi och Fukushima vid Stilla havskusten i nordöstra Japan. Som uppvuxen i området kände Hirotaka Meguro många av dem som drabbades personligen. Under året som följde lade han sitt normala liv åt sidan och arbetade som volontär i soppkök för nödställda. Förutom de omedelbara konsekvenserna – hundratusentals personer förlorade sina hem och över femtontusen omkom – blev katastrofen för många också en anledning att reflektera över vilket typ av liv man vill leva och vilket avtryck man vill lämna till eftervärlden.

fattoria-al-fiore.jpg

För Hirotaka Meguro blev svaret att med egna händer försöka tillföra något positivt till området och bygga upp en levande, hållbar framtid för den alltmer glesbefolkade landsbygden här uppe i Miyagi. Vineriet i Kawasaki blev ett första steg mot att koppla ihop traktens gamla bönder med moderna idéer kring naturlig vinmakning och skapa ett nytt sammanhang för de traditionella druvsorter som odlats här i generationer. 

Fattoria al Fiores nyskapande viner har på kort tid bidragit till att hybriddruvor som Delaware, Niagara, Steuben och Muscat Bailey A uppvärderats och fått en bred renässans i den nya vågen av japanska vinmakare. Precis som närbesläktade Grape Republic görs vinerna i nära samarbete med odlare i grannregionen Yamagata – ett historiskt vinområde där man odlat druvor i flera hundra år – och tillsammans med bönderna arbetar man för att ställa om de gamla vingårdarna till naturlig och ekologisk odling. I vineriet kombineras lika delar lekfulla experiment och varsam precision. Det finns inga färdiga recept och inget vin görs på samma sätt två gånger; det momentana och överraskande har ett eget värde.

 

Kring vineriet i Kawasaki samlas nu också en större krets av vänner, hantverkare och likasinnade matproducenter som delar visionen om en kreativ, positiv och mer levande landsbygd. Här finns djurbönder, ett mejeri och ett kafferosteri, musiker och skivbolag, en textilkonstnär som färgar med lokala växter, en tillverkare av handgjort washipapper och en keramiker som arbetar med lera från vingårdarna. Förhoppningen är att “Al Fiore” ska samla och inspirera till en större förändring i området – och vara den första, ensamma blomma som med tiden fröar av sig och sprider sig till ett stort levande fält. 

FATTORIA AL FIORE. Produced in a renovated former school gymnasium in the northeastern Miyagi prefecture, the wines of Hirotaka and Reina Meguro a.k.a. Fattoria al Fiore contain only two ingredients – “nothing but grapes and love”. Their NECO series (short for New Experiments and Cooperation, as well as the Japanese word for cat) playfully captures a variety of traditional hybrid and table grapes such as Delaware, Steuben, Niagara and Muscat Bailey A, grown by farming friends in the regions of Yamagata and Yamanashi. 

bottom of page