top of page

GRAPE REPUBLIC

NANYO – YAMAGATA

Kazuomi Fujimaki, Haruyuki Yano & Alex Craighead

DSCF2834_edited.jpg

Grape Republic är en vision om en ny japansk vinkultur. Namnet anspelar på Yamagatas historia som en av Japans äldsta, frodigaste och mest varierade vinregioner, men också på ett “fritt och öppet samtal” om vin och smak: Vad är ett vin? Vad ska det vara? Vad kan det vara?

Grape Republic är ett lysande bevis på att vin just kan vara lite vad som helst – att det inte nödvändigtvis måste följa några givna konventioner eller begränsas av fasta ramar.

 

Det gäller kanske särskilt japanskt vin, som ju saknar en egen tradition att förhålla sig till, vilket gör att de flesta vägval från vingården till glaset blir ungefär lika rimliga och möjliga.


Vineriet ligger mitt i ett lapptäcke av små fruktträdgårdar utanför staden Nanyō i Yamagata i den nordöstra delen av landet. Här mellan bergssluttningarna har det odlats druvor i mer än 400 år, vilket gör att det i dag finns massor av välskötta gamla vingårdar och en rik flora av druvsorter i området.

Trakterna häromkring drabbades hårt av den stora jordbävningskatastrofen i mars 2011 och liksom på andra håll i Japan är avfolkning ett stort problem. När Grape Republic startades, 2015, av ett gäng krögare och sommelierer var det därför för att skänka framtidspepp och bidra till en hållbar utveckling i regionen.

DSCF2542.JPG
DSCF2604.JPG

GRAPE REPUBLIC. Grape Republic’s winery is located right in the centre of a patchwork of old orchards that stretch across the hillsides and valleys outside the city of Nanyo in Yamagata. Established as recently as 2017, they have quickly become one of the biggest names on Japan’s natural wine scene and a creative hub for new winemakers, chefs, sommeliers and others.

By combining a modern and open-minded philosophy of winemaking with close relationships to the old grape farmers of the region, their mission is to revive and reclaim traditional Japanese table grapes, as well as to create a sustainable future for Japanese wine here in the country’s northeast.

Under de första åren var det den karismatiske Kazuomi Fujimaki från Tokyo som drog upp riktningen för Grape Republic: Levande och tydligt japanska viner i en ”fri stil”, gjorda på de druvor som traditionellt odlats i Yamagatas vingårdar – i första hand hybridsorter som Delaware, Steuben, Niagara, Koshu, Neo Muscat, Shine Muscat, Rosario Bianco, Yama Sauvignon och Muscat Bailey A, men även Merlot, Chardonnay och aromatiska druvor som Pinot Gris och Gewürtztraminer.

 

Många av vinerna görs på en genreöverskridande mix av gröna, rosa och blå druvor – ofta med inslag av skalkontakt och amforalagring – vilket resulterar i ett läskande och klunkvänligt uttryck med massor av energi.

Inspirationen kom från lika delar norditalienska orangeviner, typ Josko Gravner och Paolo Vodopivec, och yngre nytänkande vinmakare från Australien och Nya Zeeland – inte minst Alex Craighead och hans Kindeli Wines som haft en viktig roll i utvecklingen av Grape Republic, som partner och mentor åt de unga vinmakare som sedan starten skött det praktiska arbetet i vineriet.

 

Sedan 2019 görs vinerna under ledning av Haruyuki Yano och det är också han som i dag är ansiktet utåt för Grape Republic.
 

På ett bredare plan handlar Grape Republic också om att vara med och bidra till en långsiktigt positiv utveckling i Tohoku-regionen, där Yamagata ligger. Med vineriet som bas kopplar de ihop Yamagatas åldrande bönder och unika historia med ung energi och moderna idéer om naturlig vinmakning.

 

Dörrarna står ständigt öppna för nyetablerade vinmakare, unga kockar och allmänt vinintresserade från hela världen, vilket har gjort platsen till en levande knutpunkt för nytt japanskt vin.

 

Tillsammans med andra färgstarka och nyskapande japanska producenter – inte minst Fattoria al Fiore i närliggande Miyagi – har Grape Republic också bidragit till en uppvärdering av och ny kärlek till viner gjorda på hybrider och icke-europeiska druvor.

bottom of page