top of page

REVEL CIDER & IBI WINES

GUELPH – ONTARIO – KANADA

Tariq Ahmed

tariq-ahmed.jpeg
tariq_2.jpg

Sommaren 2022 finns det ingenting vi tycker är mer spännande än Revel Cider och vi är så himla glada över att få välkomna Tariq Ahmed och hans fantastiska värld till oss: Ett öppet landskap längs de allt suddigare gränserna mellan äpplen och päron, frukt och grönt, druvor, plommon, bubblor och blommor.

Det var kärleken till att jäsa grejer (allt möjligt) som fick den då 21-årige studenten Tariq Ahmed att 2014 starta sitt Revel Cider i Guelph, Ontario, en bit utanför Toronto i södra Kanada.

 

Han praktiserade på en ekologisk grönsaksgård, hittade en gammal vinpress och började experimentera med det han hade omkring sig, från morötter till mjölk och mullbär. Efterhand fastnade han för äpplen.


Under de första åren var Revel just ett litet cideri i mer klassisk mening men efterhand har fascinationen för vad jäst kan göra med en frukt och längtan efter att spara ner årstidernas växlingar i flytande form fått blomma ut ordentligt.

2022-08-30_RevelCider_022.JPG

I dag är Revel Cider och syskonetiketten ibi wines “en hyllning till allt det som växer här i Ontario" och varje enskilt vin är en väv av smaknoter från olika delar av naturen.

I de flaskor som vi precis har fått hem till Sverige samsas (bland mycket annat) druvor som Seyval Blanc, Marechal Foch, New York Muscat, Riesling och Zweigelt, vilda och odlade äpplen, nektariner, blåbär, bivax och lila temynta.

På samma sätt som naturen mår bättre som ett komplext ekosystem än som hårt drillad monokultur, tänker sig Tariq Ahmed, så är mångfald och variation receptet för moderna viner som på riktigt speglar den värld vi lever i.

 

Dessutom får vi ett sannare och mer spännande uttryck för terroir. För om man verkligen är intresserad av att förmedla platsens känsla och själ, varför skulle man då egentligen begränsa sig till en enda frukt?

Vi är väldigt förtjusta i Tariqs sätt att tänka och känner också en konstant dragning mot det som tänjer gränser och gör rum för ny, frisk luft.

 

Naturligt vin, riktig cider, frukt-pétnat, co-ferments, ja, vad är det egentligen? Kanske räcker det med att säga att det smakar fantastiskt.

DSCF7569.jpg
DSCF7568.jpg
DSCF7570.jpg
bottom of page