top of page

OPEN SEA 5:
JAPANS NYA VÅG – RÖD

NOVEMBER 2020. Våra två nya blandlådor “Japans nya våg” är fristående men sammanhängande delar på samma tema: Levande, gränslösa viner och distinkt japanska viner, med rötter i Yamagata och ett fritt förhållande till gamla konventioner. I bägge lådorna har vi samlat en flaska vardera från Fattoria al Fiore, Grape Republic och Kunoh Wines – den ena med lätta och juiciga röda viner och den andra med skalmacererade vita. 

DSCF4145.jpg

Yamagata i nordöstra Japan är hjärtat och navet i den bubblande, moderna vinkultur som växt fram under 2010-talet. Det är ett bergigt område (vars namn också betyder ungefär “bergsområdet”) som traditionellt förknippats med naturandlighet, heta källor och med sina fina körsbär och persikor. Här finns också en trehundraårig historia av druvodling vilket gör Yamagata till en av Japans allra äldsta vinregioner. Flera av landets äldsta vinerier ligger i Yamagata, liksom många av de allra nyaste och mest intressanta.

Japans nya våg av levande viner har uppstått i mötet mellan de traditionella druvsorter som odlats här i generationer och nutida idéer om naturlig vinmakning. Det är viner på Delaware, Steuben, Niagara och Muscat Bailey A som – utan något tillsatt eller borttaget – ger uttryck för den historia och de unika förutsättningar som finns just här. Det är ofta också ett möte mellan generationerna, mellan hitflyttade yngre vinmakare och jordbrukarpar i 70- eller 80-årsåldern, som innebär en fortsatt framtid för ett odlingslandskap som annars skulle ha riskerat att försvinna.

Även om rötterna förstås går längre tillbaka än så, blev datumet den 11 mars 2011 avgörande för framväxten av den nya vinkulturen i Japan. Då inträffade den värsta jordbävningen i landets moderna historia, med epicentrum utanför östkusten i höjd med Miyagi och Yamagata. Femton tusen människor omkom i samband med skalvet och den efterföljande tsunamin; en miljon byggnader förstördes och flera hundra tusen människor förlorade sina hem.

Både Grape Republic och Fattoria al Fiore – som är de två främsta namnen inom den unga japanska vinrörelsen – etablerades som ett direkt resultat av katastrofen. Grundarna Kazuomi Fujimaki (GR) och Hirotaka Meguro (FAF) kommer båda från restaurangvärlden och bestämde sig på varsitt håll för att ställa upp som hjälparbetare och laga mat till de människor som förlorat allt över en natt. När den mest akuta situationen var över efter ungefär ett år bar bägge med sig känslan av att vilja bidra till något större och mer långsiktigt, som kommer fler till del. Det kanske låter en smula överraskande att svaret på det i båda fallen skulle bli lättsamma och charmiga naturviner – men bägge vinerierna representerar mer än bara det som når glaset.

Grape Republic ligger mitt bland de gamla fruktgårdarna i Nanyo, Yamagata, och startades med visionen om att etablera en knutpunkt för nytt japanskt vin – här där även traditionen och historien finns – med ständigt öppna dörrar för nyetablerade vinmakare, unga kockar och allmänt vinintresserade från hela världen. Det är tänkt att vara ett ”fritt och öppet samtal” om vad vin kan vara – men framförallt jobbar man för att ställa om de lokala vingårdarna efter ekologiska principer. Genom att knyta till sig traktens bönder och betala mer för skörden än vad de skulle få någon annanstans vill Grape Republic vara med och bidra till ett mer skonsamt och hållbart jordbruk i regionen.

Fattoria al Fiore drivs av paret Hirotaka och Reina Meguro i en gammal nedlagd lågstadieskola i Kawasaki, Miyagi. Vineriet är det första steget i ett större projekt för att bevara traditionella mathantverk och öka intresset för det småskaliga och handgjorda. Det är också en vision om en mer levande landsbygd – och “al fiore” representerar den ensamma blomman som med tiden fröar av sig och sprider sig vidare till en hel blomstrande äng. Kring vineriet har det samlats ett kreativt kluster av vänner och likasinnade som tror på att det finns positiva alternativ till hur många av oss lever våra liv i dag: Mer omtanke och mer eftertanke, mer nyfikenhet och kärlek. Här finns nu också ett mejeri och ett kafferosteri, en textilkonstnär som färgar med lokala växter, en tillverkare av handgjort washipapper och en keramiker som arbetar med lera från vingårdarna. 

Tillsammans har Grape Republic och Fattoria al Fiore bidragit till att skapa en helt ny genre av viner – levande, gränslösa och distinkt japanska uttryck baserade på traditionella bordsdruvor; inspirerade av den globala naturvinsrörelsen och med ett fritt förhållande till gamla konventioner. Viner som höjer horisonten och hjälper till att göra hela världen lite större. Vi hoppas att du tycker om dem!

20201026-OPEN_SEA-05.jpg

Fattoria al Fiore

HANA 2018

“Hana” betyder blomma och är gjort på hundra procent Steuben. Skörden 2018 gav perfekta druvor – Fattoria al Fiore beskriver dem som “sexiga” – vilket födde idén om ett vin som lyfter fram deras speciella karaktär till max: Sötsyrligt hibiskuste, mjuka tanniner, körsbär och umami. Vinet är gjort med en kombination av maceration carbonique, direktpress (blanc de noirs) och jäsning på ekfat och har därefter lagrats på amfora i tre månader.

20201026-OPEN_SEA-07.jpg

Grape Republic

ROSSO 2018

Det röda vinet “Rosso” är gjort på två gröna druvor, en rosa och två blå. Förutom Steuben, Delaware, Rosario Bianco och Neo Muscat ingår också hybridsorten Yama Sauvignon som är en japansk korsning mellan cabernet sauvignon och yama budo, “mountain grapes”. Som så ofta hos Grape Republic är det ett aromatiskt och fascinerande vin som inte påminner om något annat. Druvigt och jordigt, med massor av charmig exotisk frukt, och en elegant ren efterklang.

Några ord om… STEUBEN

Druvan Steuben går som en ljust röd tråd genom vinerna i den här lådan. Precis som de flesta andra sorter som vi brukar beskriva som ”traditionellt japanska” är det en hybriddruva från vitis labrusca-familjen med ursprung i Nordamerika – i detta fall framtagen vid ett lantbruksuniversitet i Upstate New York i slutet av 1940-talet. Det är också en av de vanligaste druvorna för röda viner bland de nya vinmakarna i Yamagata. Typiskt för Steuben brukar vara drag av ljusa körsbär och en elegant parfym med toner av svart te. 

OPEN_SEA-06.jpg

Kunoh Wines

ROSE 2018

Yuki Nakano är en ung flygande vinmakare som efter en tid i Toscana nu gör vin i Nya Zeeland, Australien och Japan under den egna etiketten Kunoh Wines. 2016 och 2017 var han med och gjorde Grape Republics första årgångar och de under senaste säsongerna har han producerat en handfull egna viner hos Fattoria al Fiore.

 

”Rose” är ett mjukt bubblande vin i gränslandet mellan orange och rosé, gjort på skalmacererad Delaware (en rosa druva som ger vita viner) och den röda Steuben som jäst i hela klasar. Här finns jasmin och lichi, röda vinbär och, ja, varför inte rosor? Låt gärna flaskan stå i kylen en timme innan du ska öppna den och ta av kapsylen försiktigt för att undvika att vinet skummar över. 

bottom of page