top of page

MOULIN DE RAMEAU

CHAMBONCHARD – AUVERGNE

Sébastien & Nawal Bussionère

moulin-de-rameau.HEIC
moulin-de-rameau.HEIC
moulin-de-rameau.jpeg

Moulin de Rameau är vår första franska producent och vi är otroligt glada över att äntligen ha fått hem en laddning med mestadels gamay från Auvergne – viner med lika delar finess och rustik charm, levande och porlande, helt utan tillsatser, och väldigt mycket i linje med de flaskor som vi förälskade oss i när vi själva började dricka vin med lite större intresse för drygt tio år sedan.
 

Moulin de Rameau är en gammal kvarn från 1700-talet, sagolikt belägen intill en fors mitt ute i skogen. Här i det nordvästra hörnet av Auvergne har det odlats druvor i ett par tusen år men i dag är det inte ett område som producerar särskilt mycket vin. Hela Auvergne är ju fortfarande en region lite i skymundan – bergig, lite avlägsen, precis mitt i landet, kanske mest känd för sina ostar och varma källor – men som samtidigt är hem åt många av den moderna vinrörelsens stora namn, som Jean Maupertuis, Aurélien Lefort, No Control och Domaine la Bohème.
 

Hit flyttade paret Sébastien och Nawal Boussonière i början av pandemin efter att ha letat hus “någonstans mellan västkusten och Lyon”, där de har sina familjer, och sedan ett par år jäser de nu också sina egna viner i kvarnens källare. Sébastien är en före detta ingenjör, doktor i energiteknik och rugbyspelare på hög nivå. Nawal är möbelsnickare och vindrickare med bra näsa och stöttar upp i arbetet i både mark och vineri.

Under sin utbildning gjorde Sébastien ett exjobb hos Eurocave, ett företag som tillverkar lyxiga vinkylar, vilket öppnade dörren till ett alltmer passionerat intresse för vin och vinmakning. Via lärlingsjobb hos just No Control i Auvergne och ett år på prestigehuset Domaine Leflaive i Poligny-Montrachet – en pionjär inom biodynamisk odling i Bourgogne – fick Sébastien och Nawal upp ögonen för “mänskliga” och naturliga viner, gjorda med ett minimum av tekniska ingrepp och med respekt för naturens cykler.

2022 var den första årgången som buteljerades under eget namn på Moulin de Rameau, omkring 4000 flaskor, och 2023 blir produktionen ungefär dubbelt så stor. Än så länge görs alla viner på köpt frukt, varav ungefär 90 procent från tre olika bönder i Auvergne (som också odlar åt bland andra La Bohème och No Control) och resterande tiondel från vänner i Beaujolais. Mycket handlar om gamay men från 2023 års skörd finns också pinot noir, chardonnay, gamaret, viognier, chasselas och epinou, med mera.

I vineriet pressas druvorna försiktigt och långsamt – i regel under 36 timmar – i en gammal korgpress som tidigare har tillhört Sébastiens farfar. Efter avslutad jäsning förflyttas vinet med gravitation till gamla fat nere i källaren. Inga som helst tillsatser förekommer under vägen från fält till flaska. Sans intrants ni sulfites ajoutés.

I och med flytten till kvarnen i Rameau tog Sébastien och Nawal över en 50 år gammal vingård planterad med gewürtzraminer, chardonnay, pinot auxerrois, pinot blanc, pinot noir, den historiska Auvergne-sorten gamay fréaux, samt hybriddruvan Plantet Seibel. Från och med våren 2024 har paret också börjat förberda för en ny vingård i en sluttning ovanför huset – i dag en helt igenväxt plätt i utkanten av skogen – och ytterligare en plantering planeras inne i den närliggande byn Evaux-les-Bains, med fokus på att bevara gamla bortglömda druvsorter som historiskt har odlats i trakterna.

När vi besökte Sébastien och Nawal för första gången – våren 2024 – pratade de om hur fascinerande det är att man så ofta faktiskt kan känna en vinmakares personlighet, lynne och till och med fysiska gestalt i glaset, utan att veta något om dem. Och Moulin de Rameaus viner är verkligen som ett litet vykort från dem själva och platsen: ett stort och avslappnat leende, ett visst mått av vetenskaplig skärpa, och en perfekt liten touch av lantluft.

Vinerna är verkligen fantastiskt bra redan nu – från start – och vi ser väldigt mycket fram emot att följa vart de och hela projektet tar vägen framåt.

DSCF8640.jpg
bottom of page