top of page

MENAT

SAN NICOLA DELL'ALTO – KALABRIEN

Michele Vitale & Nicola Finotto 

menat1.jpeg
menat2.jpeg

Menat betyder “morgondag” på lokal albansk-italiensk dialekt och är ett litet vinprojekt där gamla traditioner tas om hand med frisinne och blicken vänd ut över horisonten. Kalabresiska druvor (ofta av grekiskt ursprung) pressade i amfora och uppväxta som om det vore i Georgien. Levande och drickvänligt och konsekvent tillsatsfritt.

Vineriet drivs sedan 2017 av vännerna Nicola och Michele i den lilla byn San Nicola dell'Alto i Kalabrien, ungefär vid trampdynan på den italienska stöveln, och existerar strax under det moderna samhällets radar, utan hemsida eller sociala medier.
 

Vingårdarna ligger bland oliv- och fruktlundar några hundra meter över Joniska havet. Marken brukades tidigare av Micheles farfar, som jäste enklare viner till sig och familjen, och i dag är det Michele som är huvudansvarig för arbetet bland rankorna – totalt omkring 1,5 hektar – vilket utförs efter den biodynamiska månkalendern. Druvor som Greco och Gaglioppo dominerar.

Nicola jobbade tidigare som importör av naturliga georgiska viner och har även bott i Georgien och gjort vin tillsammans med några av sina favoritproducenter, så när Michele (en gammal bekant) skulle ta över släktens vingårdar blev det Nicola som fick uppdraget att sköta om källaren – i dag en kaukasiskt inspirerad “marani” med kvevris och andra typer av amforor nedsänkta under jord. 
 

Både Michele och Nicola jobbar huvudsakligen med annat än vin, bosatta i Milano, och driver sitt Menat som ett hobbyprojekt. Till Kalabrien kommer de för att slappna av och göra saker på känsla, vilket på något sätt återspeglas även i vinerna som är enkla och personliga, utan konster.

bottom of page