MATTHIAS WARNUNG
ETSDORF – KAMPTAL
Matthias Warnung
Matthias Warnung är fjärde generationens vinmakare i byn Etsdorf i Kamptal, en knapp timme nordväst om Wien. Under ett drygt decennium har han gradvis sett till att förändra inriktningen på familjens vineri och infört mer minimalistiska metoder i både marker och källare – en process som han beskriver som “känslosam”.
Trots relativt ung ålder har Matthias gjort viner i eget namn ända sedan 2010 och även jobbat med pionjärer som Craig Hawkins (Testalonga) i Swartland och Tom Lubbe (Matassa) i Roussillon under lika lång tid. Sedan i fjol är han ensamt ansvarig för arbetet på gården.
Som traditionen bjuder i Kamptal ligger fokus framför allt på gnistrande vita viner på Grüner Veltliner, Riesling och Müller Thurgau respektive friska och lätta tolkningar av Zweigelt på den röda sidan.
Lugn, stillhet och minsta möjliga påverkan präglar vägen från frukt till flaska, vilket tydligt märks också på resultatet i glaset. Allt vi har druckit från Matthias Warnung genomsyras av samma levande och öppna men otroligt precisa uttryck. En perfekt balans mellan enkelhet och kraft. Lätt att fatta och lätt att gilla.
I stort sett allt arbete med vinerna sker i vingården. Här bestäms på förhand vilka druvor som ska bli till vilket vin och vilken handpåläggning det behöver i källaren. Vilka beslut som tas är förstås olika från år till år men från och med att druvorna plockas sker allt enligt plan, utan experiment längs vägen.
All skörd sker för hand i små lådor och omkring 90 procent av druvorna pressas i hela klasar. Musten går därefter direkt in på fat eller tank där vinet får jäsa spontant och ligga kvar på fällningen tills även naturlig malolaktisk jäsning har skett.
Enligt samma idé jobbar Matthias heller knappt med sampling från fat utan låter vinerna utvecklas och mogna färdigt utan störningar. Så som det var tänkt från början.
För att kunna bli ännu mer precis i sitt arbete, och för att bibehålla en lagom balans i livet, har Matthias börjat lämna tillbaka en del vinmarker som familjen tidigare har hyrt.
I stället har han köpt en övergiven åker mitt i byn där han tillsammans med några vänner – ett par vinbönder, en ostmakare och en kock – har startat upp en permakulturell grönsaksodling för att experimentera med nya idéer och där också traktens skolbarn får lära sig om hållbart jordbruk.
Tanken är att så småningom börja föra in mer av mångfald i den strikta monokultur som har präglat vinodlingen under många decennier.
Och mer och mer framstår det, säger Matthias, som att saker faller på plats när man ger dem utrymme att växa och blomma i egen takt, utan att vi på förhand vet precis vad det ska bli.