top of page

HEYA WINES

DIMANE – NORTH LEBANON

Michelle Chami & Claudine Lteif

IMG_6593.jpg
heya-wines.HEIC
heya-wines.PNG

Vi gillar att dricka vin som vi aldrig har druckit förut. En av våra senaste upptäckter är det helkvinnliga projektet Heya Wines från norra Libanon, som vi nyligen (våren 2024) fick hem ett litet parti flaskor från och just nu känner oss väldigt glada i.

 

Det ena vinet är en ljusfruktig orange mix av vildväxande merwah – en gammal libanesisk druvsort – och små ekologiska äpplen som har jäst och macererat tillsammans under lång tid; det andra en tuggig men josig och energisk blend på grenache och syrah som kolsyrejäst i hela klasar och fått mogna på amfora.
 

Heya betyder “hon” på arabiska och startades för ett par år sedan av vännerna Michelle Chami och Claudine Lteif för att sätta ljuset på kvinnors arbete och betydelse för det lokala jordbruket kring byn Dimane, som ligger på 1400 meters höjd några mil söder om Tripoli.

 

Både Michelle och Claudine har under många år varit ute och jobbat på fälten och gjort egna viner till familj och vänner. Ute i odlingarna har de lärt känna många av de kvinnor som går upp mitt i natten för att fixa med mat och hushåll och sedan jobbar under solen hela dagen – till lägre lön än männen – tills det är dags att laga och ställa fram kvällsmaten.

En av de viktigaste poängerna med Heya är att se till att kvinnorna får schysst och jämlikt betalt och synliggöra att det är de som många gånger odlar det lokala vinet. Den andra är, kort och gott, att göra levande och klara viner på en blandning av den frukt som växer här uppe bland bergen.
 
Det renaste uttrycket för den ambitionen är Farha – “lycka” på arabiska – som samlar gröna merwah-druvor från 150 år gamla, vildväxande stockar och små, röda äpplen som växer runtomkring i vingården (eller om det snarare är vinstockar som växer här och var i en stor äppellund). Druvorna får en veckas skalkontakt före pressning och därefter får hela äpplen dra i vinet under två månader innan de jäser – tillsammans, sömlöst – med maceration carbonique. Stramt, fruktigt, jordigt, rimligt – och väldigt gott!

heya-wines.JPG
bottom of page