top of page

DOMAINE NAKAJIMA

TOMI – NAGANO

Yutaka Nakajima

persimon.jpg
DSCF2985.JPG
DSCF2991.JPG

Yutaka Nakajima motsvarar på pricken bilden av en japansk vinmakare. Lågmäld, ödmjuk och intelligent; en omsorgsfull hantverkare med sinne för enkel skönhet som gör svåråtkomliga viner i ett litet hus uppe bland bergen. Odlingen sker hands off medan arbetet i vineriet görs bokstavligen för hand med hjälp av egentillverkade och handvevade redskap i trä.

Domaine Nakajima ligger på 850 meters höjd i Tomi, Nagano, i hjärtat av Japan, och är en av ett drygt dussintal små producenter i regionen Chikumagawa Wine Valley. Det är ett område utan någon längre historia av vinodling.

 

På fälten utmed floden Chikuma (eller Shinano som den heter utanför Nagano) har man traditionellt odlat ris och uppe längs bergssluttningarna växer plommon, körsbär, äpplen och persimon, och lundar av mullbärsträd som tidigare användes för silkesproduktion.

DSCF2978.JPG

Men eftersom klimatet är svalare och torrare än i övriga Japan – mer likt europeiska förutsättningar – har man under de senaste decennierna planterat in en variation av framförallt franska druvsorter här bland bergen.

 

Det görs superfina vita viner på flera håll men för oss är det särskilt de röda vinerna som har gjort intryck. Merlot och cabernet franc från Nagano kombinerar typisk druvkaraktär med en mjuk elegans som vi inte har upplevt någon annanstans.

 

En poetisk nytolkning av franska klassiker, i små bokstäver men med massor att säga.

Yutaka Nakajima har odlat sin första lilla sluttning sedan 2011, efter en tidigare karriär som systemingenjör och ett par års utbildning på vingårdar i Loire och tyska Baden. Cabernet franc, sauvignon blanc, merlot och chenin blanc med högt vildväxande gräs och örter mellan raderna. Förra året planterade han sin andra vingård i ett svalare läge på ännu högre höjd – denna gång med Jura-inspirerade sorter som savagnin och pinot noir.

 

Den egna odlingen ger än så länge bara några tusen flaskor varje år. Som ett komplement till dessa producerar Domaine Nakajima också ett charmigt naturligt bubbel tillsammans med lokala bönder, gjort på den japanska hybriddruvan kyoho som har en stark tradition just här i Tomi sedan 80-talet.

Vi är otroligt stolta över att kunna jobba med Yutaka Nakajima och presentera hans viner här hos oss: Ett fåtal flaskor av hans skira Cabernet Franc 2018 och lite fler av det molnigt persikofärgade Pétillant Nature Rosé, som mellan sig visar på den stora spännvidden i den moderna japanska vinkulturen.

DOMAINE NAKAJIMA. Yutaka Nakajima of Tomi, Nagano, perfectly represents the image of the Japanese winemaker – a skilled and humble craftsman with an eye for simple beauty, producing hard-to-find wines in the basement of his house high up in the mountains. In his own vineyards, Yutaka grows a number of Loire and Jura varietals at 850 metres above sea level, and he also makes a truly charming Kyoho pét-nat, a common table grape grown by farmers in the region.

bottom of page