top of page

DOMAINE ICHI

YOICHI – HOKKAIDO

Ichiro Ueda

IMG_0075.JPG
ichi2.jpg

Ichiro Ueda är en före detta it-ingenjör som efter 20 år som ekologisk fruktodlare på Hokkaido nu också börjat göra naturliga viner. Inspirerad av vännen Takahiko Soga och andra japanska vinmakarpionjärer producerar han ljus pinot noir och en serie bubblande viner på hybriddruvor som Portland och Niagara.

Redan 2008 startade Ichiro upp ett litet garagevineri hos familjeföretaget Very Berry Farm i Yoichi för att producera frukt- och bärviner på den egna skörden. Då handlade det om tekniska viner med industriell jäst och generöst med svavel och andra tillsatser, men efterhand började det skava allt mer att blanda ner kemikalier i den ekologiska frukten, och sedan ett par-tre år jobbar han mer minimalistiskt och naturligt även i vineriet. Från 2020 buteljeras flaskorna i eget namn: Domaine Ichi.
 

Ichis magiska mousserande “Ezo Awa” (ungefär ~ “Hokkaidobubbel”) är del av en ny renässans för druvan Niagara här i norra Japan. Sorten kommer ursprungligen från New York men har odlats på Hokkaido sedan slutet av 1800-talet, där klimatet inte är helt olikt det i nordöstra USA.

Liksom andra hybridsorter har Niagara länge setts som en andra klassens vindruva och därmed också behandlats utan någon vidare omsorg. Men om den får jäsa spontant och utvecklas utan tillsatser så bjuder den på en otrolig parfym och aromatik – klorofyll, jasmin, diesel och citrus – som är både ögonöppnande och beroendeframkallande. 

En av de första att se potentialen i bubblande Niagara var den legendariska franska vinmakaren Jean-Marc Brignot, som numera är bosatt på en liten ö i Japanska havet och de senaste åren säsongat runt hos en rad vinerier på Hokkaido. Hans pét-nat “Kuma Cola” från 2016 blev startskottet för en ny våg av levande Niagara-viner från norra Japan, varav de flesta och allra bästa kommer från Yoichi.
 

Very Berry Farm har en av mycket få helt ekologiska odlingar i Japan och arbetar för att återställa övergivna gårdar på västra Hokkaido. Den stora nordön har länge varit en av Japans viktigaste frukt- och grönsaksproducenter men skörden säljs i regel vidare till andra delar av landet. Genom att själva producera vin och ekologiska juicer vill Very Berry se till att skapa mer värde och fler arbetstillfällen i lokalområdet.

För som Ichiro Ueda säger: “De enda andra jobb som finns här i Yoichi på vintern är att sortera julkort på postkontoret eller skotta snö längs järnvägen”.   

bottom of page