top of page

OPEN SEA 9:
VITT LJUS

JUNI 2021. Lagom till den svenska midsommaren har vi satt ihop en superlimiterad mixlåda med tre skimrande vita viner från Japan: Från naturligt bubblande Niagara med en magisk doft av skolavslutning och juninatt, via en kosmisk och filosofiskt framställd field blend på mestadels pinot noir, till ett saftigt och läskande orangevin på kolsyrejäst rosa Delaware. Tre sinsemellan väldigt olika viner, tre nyanser av vitt, med stor karaktär och en omisskännlig japansk adress. 

DSCF5127.jpg

Inom den japanska vinkulturen finns två separata genrer som lever och utvecklas sida vid sida. Dels görs en typ av viner som motsvarar det vi är mer vana vid – pinot noir och chardonnay och zweigelt och kerner – med tydliga referenser till en europeisk stil, men ofta ändå med en särskild, finstämd klang som vi upplever som ett väldigt typiskt uttryck hos japanska vinmakare.

 

Man talar ofta om transparens, mjukhet och umami snarare än om mineralitet och koncentration. Den här typen av viner odlas och produceras över hela landet men de allra främsta görs på hög höjd i Nagano och de Japanska alperna och längre norrut på den stora ön Hokkaido, där klimatet är torrare och svalare.

 

De europeiskt influerade vinerna har alltid högst status och ligger också en bra bit högre i pris än det som på ren japanska kallas för “table wines”, gjorda på “table grapes”.

Det finns verkligen otroliga japanska viner på klassiska europeiska druvor (vitis vinifera), samtidigt som det pågår massor av spännande experiment med sorter som poulsard och gamay på ny mark. Men de allra största vinupplevelserna (wow- och aha-upplevelser) har vi ofta fått från viner som görs på hybridsorter som Niagara och Delaware, så kallade bordsdruvor från familjen vitis labrusca med ursprung i Nordamerika. För oss utgör de en helt unik genre av viner med ett helt nytt spektrum av färg, doft och smak, som helt enkelt inte går att hitta någon annanstans.

Vi är otroligt glada över att kunna erbjuda ett litet (och mycket begränsat) antal lådor med tre väldigt spännande och på många sätt speciella viner till privatkunder här i Sverige.

Tillsammans visar de prov på bägge stilar: Domaine Ichis “Ezo Awa” och en självbetitlad flaska från Mongaku Valley Winery, plus “Dela Orange” från Hitomi Winery. Please enjoy! ~

ICHI-EzoAwa-2019.jpg

Domaine Ichi

EZO AWA 2019 730ml

Ichiro Ueda är en före detta it- ingenjör som efter 20 år som ekologisk fruktodlare på Hokkaido nu också börjat göra naturliga viner. Inspirerad av vännen Takahiko Soga och andra japanska vinmakarpionjärer producerar han ljus pinot noir och en serie bubblande viner på hybrid- druvor som Portland och Niagara.

Redan 2008 startade Ichiro upp ett litet garagevineri hos familje-företaget Very Berry Farm i Yoichi. Very Berry har en av mycket få helt ekologiska odlingar i Japan och arbetar för att återställa övergivna gårdar på västra Hokkaido. Den stora nordön har länge varit en av Japans viktigaste producenter av frukt och grönsaker men skörden säljs i regel vidare till andra delar av landet. Genom att själva producera vin och ekologiska juicer vill Very Berry se till att skapa mer värde och fler arbetstillfällen i lokalområdet (för som Ichiro säger: “De enda andra jobb som finns här i Yoichi på vintern är att sortera julkort på postkontoret eller skotta snö längs järnvägen”).

 

Under de första åren handlade det om tekniska viner med en generös mängd svavel och andra tillsatser, men efterhand började det skava allt mer att blanda ner kemikalier i den ekologiska frukten och sedan ett par-tre år jobbar han naturligt och minimalistiskt även i vineriet. 

“Ezo Awa” (“Hokkaidobubbel”) är del av en ny renässans för Niagara i norra Japan. Druvan kommer ursprungligen från New York men har odlats på Hokkaido sedan slutet av 1800- talet. Precis som andra hybridsorter har den länge setts som en andra klassens vindruva och därmed behandlats utan någon vidare omsorg. Men om den får jäsa spontant och utvecklas utan tillsatser så bjuder den på en otrolig parfym och aromatik som är lika ögonöppnande som beroendeframkallande.

 

En av de första att se potentialen i bubblande Niagara var den legendariske franska vinmakaren Jean-Marc Brignot som numera är bosatt på en liten ö i Japanska havet. Hans “Kuma Cola” från 2016 blev startskottet för en ny våg av levande Niagara-viner från Hokkaido, varav de flesta och allra bästa kommer från Yoichi.

 

Den här flaskan är en av våra stora kärlekar på sistone. Ett molnigt mousserande vin som via sina mjuka 10% alkohol perfekt fångar känslan av svensk sommar – fläder, krusbär, hägg och nyklippt gräs – i mix med rökelse, curry och sval aloe vera. Ingen klarning eller filtrering, inget tillsatt svavel.

MONGAKU-Mongaku-2018.jpg

Mongaku Valley Winery

MONGAKU 2017

Mongaku Valley Winery drivs av paret Shigeaki & Yuko Kihara och specialiserar sig på kosmiska vita field blends. De har också en av Japans allra vackraste vingårdar: Två lummiga och lätt sluttande hektar i en övergiven före detta fruktträdgård på 150 meters höjd mellan havet och bergen, alldeles intill skogskanten och med en mjuk övergång till den omgivande vilda växtligheten. Utsikten uppifrån toppen täcker in staden Yoichi nere vid kusten och sträcker sig vidare långt ut över Japanska havet.

 

Hit kom paret med sina två barn för omkring tio år sedan för att kunna leva ett liv närmare naturen, närmare familjen, och i mer meningsfulla relationer till andra människor. Den gamla fruktträdgården restaurerades och planterades med en variation av druvsorter som pinot noir, pinot gris och chardonnay, men även med olika typer av druvkloner och tekniker för att binda upp rankorna. Ambitionen var att bevara och berika den naturliga mångfalden på platsen och skapa förutsättningar för nya “symbioser” mellan djur, natur och människor.

 

Arbetet präglas av idén om ett lågintensivt och cirkulärt jordbruk – low input, low impact – i samklang med allt det som lever i och omkring vingården, från mikroorganismer och insekter till skogens djur och vildväxande örter, grönsaker, bär och svampar. Allt fyller en funktion, allt har sin plats, och det är i mötet mellan olika beståndsdelar som vi kan uppleva något nytt och större, tänker sig Shigeaki och Yuko.

 

Helt logiskt gör de alla sina viner som samjästa field blends på en mix av gröna och blå druvor – en symbios av olika egenskaper – med målet att skapa ett tillstånd av renhet och harmoni ur den oordnade mångfalden. På samma sätt som smakdjupet i en dashibuljong uppstår när kombu och katsuboshi kokas ihop får vinerna sin levande och komplexa karaktär från en variation av druvor som jäser spontant, tillsammans, på sin naturliga jäst.

 

Under de första åren buteljerade Mongaku bara ett enda vin på en blandning av gårdens alla olika druvor men sedan 2019 görs tre-fyra vita viner med en pirrande syra och mjuk komplexitet som genomgående tema. Denna version från 2017 är baserad på pinot noir som pressats i hela klasar och jäst tillsammans med övriga druvor. Uppväxt på ståltank under tio månader. Ingen klarning eller filtrering, 40 mg/l svavel.

HITOMI-DelaOrange-2019.jpg

Hitomi Winery

DELA ORANGE 2019

Hitomi Winery är en lite udda fågel med en banbrytande betydelse för den nya vinkulturen i Japan. Vineriet grundades av vd:n för ett textil- företag i början av 1990-talet och ligger relativt avsides i Shiga- prefekturen strax öster om Kyoto, vilket är ett område utan någon direkt tradition eller tidigare sammanhang av vinmakning. Med en produktion om ett tjugotal olika cuvéer och närmare hundratusen flaskor om året är Hitomi Winery också flera gånger större än de andra vinerier som vi jobbar med.

 

Samtidigt har vinmakningen hos Hitomi ända sedan starten för 30 år sedan präglats av naturliga och minimalistiska idéer. Långt före sin tid – även i en internationell jämförelse – och länge utan att förhålla sig till samtida trender och ideal. För att försäkra japanska vindrickare om att det inte var något fel på de grumliga och okonventionella vinerna – att de tvärtom kunde uttrycka mer liv, energi och ursprung än många andra viner – började Hitomi tidigt att beteckna dem som “nigori wine”, ett begrepp som också används för ofiltrerad sake och som betyder ungefär molnig eller grumlig.

 

I dag produceras alla Hitomis viner med spontan jäsning och utan tillsatser för att sedan tappas på flaska ofiltrerade och ofta helt utan svavel. Ambitionen är att förmedla druvans egenskaper på ett så oförställt sätt som möjligt, oavsett det handlar om Merlot eller Muscat Bailey A, Cabernet Sauvignon eller Yama Sauvignon (en korsning mellan klassisk Cab och inhemska yamabudo, “mountain grapes”).

 

Majoriteten av Hitomis viner görs på köpta druvor från regionerna Yamagata och Iwate i nordöstra Japan och från odlare i landets största vindistrikt Yamanashi vid foten av Mount Fuji. Under det senaste decenniet har man också medvetet utökat sina samarbeten med lokala bönder i Shiga och jobbat för att höja nivån på de egna vin- gårdarna, som sedan ett par år är omställda till ekologisk odling.

 

"Dela Orange" är ett elegant och torrt, läskande orangevin på skalmacererad Delaware, som är en rosaskimrande hybriddruva med ursprung i USA. 80% hela klasar och 20% fottrampad juice har jäst med macération carbonique under två och en halv vecka och därefter mognat på tank i sex månader. Fina oxiderade toner och superhärlig aromatik: Aprikos, jasmin och nypon, multivitaminjuice, och ett litet inslag av tuggummi. Ingen klarning eller filtrering, inget tillsatt svavel.

bottom of page