OPEN SEA 1:
FUJIMARU WINERY
APRIL 2020. Vår första blandlåda via Systembolagets privatimport är ett trepack med viner från Fujimaru Winery, ett litet garagevineri i östra Tokyo som drivs av Akiko Kimizu och Haruka Sakuma. De tre viner som vi har valt ut – en Delaware, en chardonnay och Muscat Bailey A – speglar Fujimarus filosofi och identitet på ett fint sätt, samtidigt som de också ger en bra introduktion till japanska viner överlag.
Inom den nya japanska vinkulturen finns, kan man säga, två parallella genrer av naturnära viner. Dels den typ av viner som vi är vana att dricka, gjorda på klassiska europeiska druvsorter, och som i japansk tolkning ofta kännetecknas av en närmast eterisk lätthet. Och dels en unik, och för oss helt ny sorts viner, gjorda på vitis labrusca-druvor (som har sitt ursprung i Nordamerika) och diverse hybridvarianter som har en längre och mer utbredd odlingstradition i landet.
Det som i dag är Fujimaru Winery startade som en liten vinshop i Osaka för fjorton år sedan,
i närheten av stadens berömda matmarknad. Grundaren Tomofumi Fujimaru är en av de centrala personerna inom den nya japanska vinrörelsen och under det senaste decenniet har han arbetat för att göra naturliga viner till en mer folklig och självklar del av den japanska matkulturen – via sina butiker, barer och restauranger, och sedan 2013 också med sina egna viner.
I dag finns två vinerier med Fujimarus namn, ett i centrala Osaka och ett i området Kiyosumi-Shirakawa i östra Tokyo. Bägge drivs utifrån idén om att vin är kultur; att det rymmer berättelser om hantverkaren som producerat det och om landskapet det kommer ifrån.
De urbana lägena är mycket medvetna val, eftersom det är här i städerna som den levande matkulturen finns och utvecklas, och här som vinerna och de historier de bär med sig på allvar kan bli tillgängliga för människor i deras vardag. Därför finns det också vinbarer och restauranger i anslutning till de båda vinerierna, där det går att dricka och köpa med sig flaskor från Fujimarus egen produktion, men också utvalda naturliga viner från hela världen.
Tomofumi Fujimaru har också varit en av förgrundsfigurerna för den mer idealistiska grenen av den japanska vinrörelsen. Osaka-området har en hundraårig tradition av druvproduktion men i takt med att bönderna blir äldre riskerar många av gårdarna att förfalla eller ställas om till annan odling. För att hindra den utvecklingen har Fujimaru Winery tagit över skötseln av traditionella vingårdar och man stöttar erfarna bönder i de viktigaste vinområdena för att på så sätt stärka och utveckla den inhemska vinkulturen, och skynda på omställningen till ett mer hållbart jordbruk.
De här tre flaskorna kommer dock alla från Fujimaru Winery i Tokyo, där vinmakarna Akiko Kimizu och Haruka Sakuma sköter arbetet. Tillsammans med odlare i de norra och östra delarna av Japan – ofta regioner som ligger relativt nära huvudstaden – producerar de charmiga och tillgängliga sällskapsviner med lätt hand.
Variationen av vinstilar och odlingsområden ger tillsammans uttryck för den mångfald och kollektiva kultur som kännetecknar den nya vinrörelsen i Japan – och som genom vårt samarbete med Fujimaru Winery nu för första gången har nått Europa.
TABLETOP DELAWARE 2018
Ett friskt vitt vin gjort på den rosaskimrande bordsdruvan Delaware, som är en av de vanligaste sorterna i Japan. I doften finns jasmin och en aning rökelse, i glaset en fylligare munkänsla med naturliga jästtoner som påminner lite om sake, och inslag av maskros och vilda gröna örter.
TABLETOP CHARDONNAY 2018
Ett mjukt, fjäderlätt vin gjort på 100 procent chardonnay från vulkanisk andosoljord (efter de japanska orden an, mörk, och do, jord). Det har legat sju månader på jästfällningen före buteljering och därefter också lagrats på flaska, vilket har gett ett småfrissigt vin med lång eftersmak – inledningsvis blommigt men efterhand mer aromatiskt och mineraliskt, med fina toner av barrträ i avslutet.
FARMER'S MBA 2018
Muscat Bailey A är en Japan-unik hybridsort som utvecklades under 1920-talet och i dag är det den vanligaste druvan för röda viner i landet. MBA jämförs ofta med gamay och det här vinet är mycket riktigt lätt och charmigt med mjuka plommontoner och en touch fräsch kryddighet; välbekant och samtidigt något helt annorlunda.