top of page

NIBIRU WINES

SCHÖNBERG – KAMPTAL

Josef Schenter & Julia Nather

Nibiru Wines drivs av paret Josef Schenter och Julia Nather i österrikiska Kamptal. Julia är trädgårdsmästare och sommelier och Josef är uppväxt i en vinmakarsläkt med rötter på platsen sedan flera generationer.


2015 tog de över ett antal av familjens plotter och började göra naturliga viner under nytt namn: Nibiru är, enligt sumerisk mytologi, en planet som vandrar över vårt eget solsystem i motsatt riktning och på kors med de övriga himlakropparna.


För varje år har Julia och Josef tagit över en större del av familjens vineri och förändrat arbetet både i marker och källare, med omställning till biodynamiskt och regenerativt jordbruk och levande viner som får chans tala sitt eget språk.


Paret sköter åtta hektar odlade med i huvudsak Riesling, Grüner Veltliner och Zweigelt men även äldre stockar av traditionella druvor som Blauer Portugieser, Frühroter Veltliner och Müller Thurgau som gått i släkten i flera led. Klimatet är svalt och jordarna överlag mineralrika vilket ger krispiga viner med en härlig fräschör. Rent och okonstlat med ett levande, naturligt pirr.
 

Utgivningen sker i tre olika kategorier:

“Tradition NV” som är enklare klunkvänliga bordsviner i vitt och rött, buteljerade på generösa literflaskor, på en blandning av domänens alla olika druvor från olika årgångar. “Grundstein” fokuserar på druvrena viner på sorter som är typiska för regionen. Ibland traditionellt, ibland mer modernt. Direktpress eller med skalkontakt. Alltid på ståltank. Och så toppserien “Amphibolite” med viner från gamla stockar, högt belägna längs terrasserade branter på en jordmån av just grönsvart amfibolit, som får mogna fram under längre tid på gamla fat.

Ett älskvärt och väldigt spännande projekt tycker vi, att dricka och att följa, som vi är glada att få presentera här i Sverige för första gången.

nibiru-wines-josef-schenter.jpg
nibiru-wines-julia-nather
bottom of page