top of page

FUJIMARU WINERY

TOKYO + OSAKA

Akiko Kimizu + Tomofumi Fujimaru 

DSCF3088_edited.jpg

Det som i dag är Fujimaru Winery startade som en liten vinshop i Osaka för fjorton år sedan – inspirerad av Cave des Papilles i Paris – i närheten av stadens berömda matmarknad Kuromon.

 

Grundaren Tomofumi Fujimaru är en av centralgestalterna inom den nya japanska vinrörelsen och under det senaste decenniet har han arbetat för att göra naturliga viner till en mer folklig och självklar del av den japanska matkulturen – via sina butiker, barer och restauranger, och sedan 2013 också med sina egna viner.

I dag finns två vinerier med Fujimarus namn – ett i centrala Osaka och ett i området Kiyosumi-Shirakawa i de östra delarna av Tokyo. Bägge drivs utifrån idén om att vin är kultur; att det rymmer berättelser om hantverkaren som producerat det och om landskapet det kommer ifrån.

De urbana lägena är mycket medvetna val, eftersom det är här i städerna som den levande matkulturen finns och utvecklas, och här som vinerna och de historier de bär med sig på allvar kan bli tillgängliga för människor i deras vardag.

 

Därför finns det också vinbarer och restauranger i anslutning till de båda vinerierna, där det går att dricka och köpa med sig flaskor från Fujimarus egen produktion, men också utvalda naturliga viner från hela världen.

Tomofumi Fujimaru har också varit en av förgrundsfigurerna för den mer idealistiska grenen av den japanska vinrörelsen. Osaka-området har en hundraårig tradition av druvproduktion men i takt med att bönderna blir äldre riskerar många av gårdarna att förfalla eller ställas om till annan odling.

För att hindra den utvecklingen har Fujimaru Winery tagit över skötseln av traditionella vingårdar och man stöttar erfarna bönder i de viktigaste vinområdena för att på så sätt stärka och utveckla den inhemska vinkulturen, och skynda på omställningen till ett mer hållbart jordbruk.

DSCF3258_edited_edited.jpg

De viner som vi importerar kommer i de flesta fall från det lilla stadsvineriet i Tokyo, där vinmakarna Akiko Kimizu och Haruka Sakuma sköter arbetet. Tillsammans med odlare i de norra och östra delarna av Japan – ofta regioner som ligger relativt nära huvudstaden – producerar de charmiga och tillgängliga sällskapsviner med lätt hand. 

 

Fokus ligger på druvrena i en transparent och relativt klassisk stil (åtminstone i jämförelse med många andra nya japanska vinmakare), med stort utrymme för fruktens ursprung och egenskaper att komma till uttryck. 

FUJIMARU WINERY. The first steps towards today’s Fujimaru Winery were a small natural wine shop that opened in 2006 just outside the famous Kuromon food market in Osaka. With a growing number of stores, bars, restaurants and wineries, founder Tomofumi Fujimaru has been one of the key figures in making wine a more popular and  natural part of the Japanese everyday cuisine.

Located in central Osaka and in the Kiyosumi-Shirakawa district of eastern Tokyo, Fujimaru's urban wineries are intended to bring the culture of wine into the cities where most people live their lives. While the Osaka team works primarily with vineyards in the local area, the small Tokyo winery focuses on single-varietal wines made in collaboration with farmers from Japan’s eastern regions.

bottom of page