top of page

YELLOW MAGIC WINERY

NANYO – YAMAGATA

Sumito Iwaya

ymw-ig.001.jpeg
ymw-ig.004.jpeg

Yellow Magic Winery har bara funnits i ett par år men grundaren Sumito Iwaya är en av Japans mest kunniga vinmakare – och en av landets verkliga pionjärer för naturliga viner – med tre decenniers erfarenhet från de större vinerierna Hitomi och Fujimaru, som båda har varit med och lagt grunden till den moderna vinkultur vi ser i dag. 

 

Det nya vineriet Yellow Magic är beläget i Nanyo, Yamagata, uppe i nordöstra Japan, och startades med ambitionen att producera typiskt japanska viner enligt principen “inget tillsatt, inget borttaget”. För Sumito Iwaya är det bara genom varsam, naturlig vinmakning som platsens själ och historia ges utrymme att komma till tals.

Området kring Nanyo har en lång tradition av druvodling. Från utkanten av staden sträcker sig ett lapptäcke av små vin-och fruktgårdar, omgivna åt alla håll av höga bergssluttningar vilket skapar ett gynnsamt mikroklimat för hybriddruvor som Delaware, Steuben och Muscat Bailey A – alla med rötter utanför Japan men som odlats just här i flera generationer och i dag utgör en del av landets unika DNA.

Det är en typ av druvor som länge har förbisetts i den övriga vinvärlden – särskilt i Europa – eftersom de resulterar i viner med en lite annorlunda struktur och karaktär. Mjukare tanniner, mildare syra; smaknoter som ligger aningen vid sidan om det vi är vana vid, men som alla som har vuxit upp i Japan är djupt bekanta med.

 

Den nya vågens japanska vinmakare har valt att lyfta fram just de här karaktärsdragen. I stället för att sminka över eller kompensera för det som är de inhemska druvornas särart så förstärker man den och gör den på ett lekfullt sätt till utgångspunkten för en egen identitet.

 

Med spontan jäsning och buteljering utan filtrering bjuder de traditionella druvorna på charmiga och levande vinupplevelser som på ett fascinerande sätt resonerar med andra smaker baserade på fermentering, umami och diskret sötma.  

YELLOW MAGIC WINERY. Yellow Magic Winery has only been around for a couple of years but founder Sumito Iwaya is one of Japan’s most experienced winemakers. As the head winemaker at Hitomi Winery from the early 1990s, and later also at Fujimaru in Osaka, he was one of the first pioneers of low-intervention wines in the country.

bottom of page