top of page

SERPS SIDRA

GIRONA – KATALONIEN

Marc Fuyà

serps-sidra-marc-fuya.jpg.jpg
serps-sidra.jpg

Serps Sidra startades av kocken Marc Fuyà våren 2020, just när världen stängde ner för pandemin. Efter ett decennium på krogar i London och Barcelona hade han kommit i kontakt med naturliga viner och fängslats av fermentering i olika former, men också tröttnat på restaurangvärlden.

 

Hemma i föräldrarnas garage började han jäsa frukt från trädgårdar kring Girona och uppe i Pyrenéerna, lockad av tanken på vad katalansk cider kunde bli. För trots att Katalonien (precis som Baskien) har en tusenårig historia av att odla äpplen så finns i stort sett noll ciderkultur eller ens tradition av att göra cider.

Under tiden i lockdown bestämde sig Marc för att lämna kockandet bakom sig och växla upp sina planer på modern katalansk cider. Sedan i fjol hyr han en skogsliknande trädgård uppe bland bergen och jobbar också med ett projekt för att bevara traditionella äppelsorter.

Produktionen ligger omkring 15 000 flaskor om året och görs 100% för hand, helt utan tillsatser, på lokala äpplen, päron, stenfrukt, druvor och blommor. Uttrycket i glaset präglas av hög syra, hög energi, salt mineralitet och en stor dos lekfullhet.

_DSF6934_.jpg

De svartvita etiketterna görs alla av olika, unika konstnärer och är tänkta att tillsammans likna känslan av bläddra i ett gammalt undergroundfanzine: en brokig mix av collage, cutouts, stenciler och illustration. Typiskt sånt som vi gillar. Salut!

bottom of page