top of page

SATO WINES

CROMWELL – CENTRAL OTAGO (NZ)

Kyoko & Yoshiaki Sato

IMG_5395_edited.jpg

Det japanska vinmakarparet Kyoko och Yoshiaki Sato har gjort sig känt som en annorlunda och egen röst i det annars ganska traditionella Central Otago, längst ner på Nya Zeelands sydö, med ett naturligt uttryck som bygger på klarhet och stilla vibrerande klang snarare än på storlek och kraft. Deras mjuka druvtolkningar har en hängiven following i städer som Hongkong, Taipei, Singapore och inte minst – förstås – i Japan.

Kyoko och Yoshiaki förälskade sig i vin under åren som bankers i Tokyo och London och bestämde sig i mitten av 00-talet för att lämna finansvärlden för ett nytt liv som vinmakare. Med Nya Zeeland som bas jobbade i olika vändor hos naturvinspionjärer i Alsace och Bourgogne – hos namn som Pierre Frick och Christian Binner, Philippe Pacalet och Jean-Yves Bizot – samtidigt som de byggde upp sin egen verksamhet nere i Cromwell, Central Otago.

%E5%86%99%E7%9C%9F%202017-03-28%209%2017

Den första årgången gjordes 2009 och i dag produceras strax över 20 000 flaskor under den stramt svartvita etiketten Sato Wines. Fokus ligger framför allt på pinot noir men även pinot gris och riesling som köps in från ekologiska och biodynamiska odlingar i området.

 

Pinot noir-vinerna görs på druvor från vingårdarna Northburn och Pisa Terrace, där den förra brukar ge lite ljusare frukt och ett jordigt umamibetonat uttryck, och den senare mer av klassisk rödbärig elegans.

 

2016 planterade de sin egen vingård intill vineriet på drygt 300 meters höjd – strax ovan molntäcket som lägger sig i dalen om morgnarna – där de nu vid sidan om pinot noir också odlar chardonnay, gamay, chenin blanc och cabernet franc enligt biodynamiska principer.

 

Arbetet i källaren är varsamt och återhållsamt, influerat av klassiskt vinhantverk. Frukten skördas relativt tidigt med bibehållen frisk syra, vinerna jäser spontant och utan tillsatser och får växa upp på fat i mellan 16–20 månader innan de tappas på flaska, utan filtrering eller klarning och med en minimal dos svavel (omkring 15 mg/liter). Det ger fantastiskt stabila och snyggt balanserade viner som är redo att drickas här och nu men som också utvecklas väldigt fint med lagring.

Sato är starka motståndare till alla former av smuts, stök och defekter och till själva idén att levande viner skulle behöva vara oprecisa. Deras egna viner går genomgående i en klassisk stil och görs med ambitionen att förmedla naturens energi och inneboende harmoni så varsamt som möjligt, hela vägen från vingården till glaset och dig som dricker.

bottom of page