SATO WINES

CROMWELL – CENTRAL OTAGO (NZ)

Yoshiaki & Kyoko Sato

Det japanska vinmakarparet Sato har gjort sig känt som en annorlunda röst i Central Otago, längst ner på Nya Zeelands sydö, med eleganta naturviner i ett för området ovanligt lågmält uttryck.

Frukten skördas relativt tidigt med frisk syra, hantverket i källaren är varsamt och återhållsamt, och vinerna får ofta växa upp långsamt på fat innan de tappas på flaska, redo att drickas här och nu.

 

Inspiration och skolning kommer från naturvinsföregångare i Bourgogne och Alsace – från namn som Philippe Pacalet, Jean-Yves Bizot, Pierre Frick och Christian Binner – där Yoshiaki och Kyoko arbetade i olika vändor innan de startade upp sitt eget Sato Wines för femton år sedan (bägge efter att ha lämnat sina karriärer inom finansvärlden).

Den första årgången gjordes 2009 och i dag produceras strax över 20 000 flaskor under den stramt svartvita etiketten Sato Wines. Fokus ligger framförallt på pinot noir men även pinot gris och riesling som köps in från ekologiska odlare i närheten av Cromwell, Central Otago.

 

2016 planterade de sin egen vingård intill vineriet på drygt 300 meters höjd, där de nu vid sidan om pinot noir också odlar chardonnay, gamay, chenin blanc och cabernet franc enligt biodynamiska principer.

Satos viner görs efter en enkel filosofi: att förmedla platsens energi på ett så försiktigt och oförställt sätt som möjligt.

 

Allt arbete sker för hand, vinerna jäser spontant och buteljeras utan filtrering eller klarning. Svavel används men mycket sparsamt, vanligtvis mellan 10–20 mg/l (allt under 40 brukar betecknas som lågsvavlat). Målet är bevara naturens inneboende harmoni och komplexitet och föra över den till glaset och till dig som dricker.

Uttrycket i vinerna är genomgående rent, precist och relativt klassiskt – eller som Yoshiaki Sato uttrycker det, ”aldrig någonsin skitigt eller konstigt”. I stället är Sato Wines ett tydligt exempel på att naturvin inte behöver betyda punk eller funk utan i första hand är en fråga om hantverk och inställning till livet.

%E5%86%99%E7%9C%9F%202017-03-28%209%2017