top of page

SAKAI WINERY / BIRDUP WINE

NANYO – YAMAGATA

Ippei Sakai

sakai-winery-grapes.jpg

Sakai Winery är ett av Japans allra äldsta vinerier – grundat redan 1892, vilket i sammanhanget är rätt sensationellt – och drivs i dag av femte generationen i samma familj. Den nuvarande vinmakaren Ippei Sakai är en av pionjärerna inom den moderna japanska vinkulturen och har sedan han tog över egendomen 2004 jobbat enligt en naturnära filosofi.

 

De äldsta vingårdarna planterades i slutet av 1800-talet och ligger i en brant backe strax intill skogslinjen upp mot bergen. Marken kallas “de svävande fåglarnas sluttning” – toriagezaka (鳥上坂) på japanska – vilket också har inspirerat till namnet Birdup Wine som numera används mer eller mindre synonymt med Sakai.

Ippei Sakai tillämpar en typ av skogsträdgårds-odling med så liten mänsklig påverkan som möjligt och helt utan kemiska medel. För att skapa en levande miljö som följer och efterliknar naturens eget kretslopp växer en mängd olika druvor mixade sida vid sida – från cabernet sauvignon och chardonnay till japanska hybridsorter som Muscat Bailey A – och tillsammans med en vild flora av blommor, buskar, gräs och örter. Eftersom backarna är för branta för att maskiner ska kunna användas betar i stället brittiska bergsfår mellan rankorna.

sakai-winery-vineyard.jpg
DSCF2825_edited.jpg

Sakais vineri ligger i ett gammalt hus med jordkällare i de historiska delarna av Nanyo i Yamagata. Bergslandskapet här runtomkring har en gång skapats av vulkaner och i den mineralrika jorden nere i dalen har man odlat druvor i över 300 år.

 

Med ambitionen att spegla områdets unika historia görs flera av Sakais viner på diverse obskyra, traditionella bordsdruvor i samarbete med lokala bönder – gränsöverskridande och lekfulla viner, som ofta kan vara en blandning av rött och vitt, men i en okonstlad och tillgänglig stil.

 

För att bevara det speciella odlingslandskapet för kommande generationer arbetar Ippei Sakai också med att restaurera och återplantera närliggande vingårdar som under de senaste decennierna lämnats övergivna uppe längs bergssluttningarna.

SAKAI WINERY / BIRDUP WINE. Sakai Winery of Nanyo, Yamagata, is one of the oldest producers in Japan. Established as early as 1892, it is still run by the fifth generation of the same family.

 

Ippei Sakai was part of the first (small) wave of natural winemakers in Japan and has been following a low-intervention philosophy both in the vineyards and the cellar since he took over the family domaine in 2004. He practices a form of permaculture forest gardening and grows a variety of grapes – from Chardonnay to Muscat Bailey A – side by side with wild herbs, flowers, shrubs and other plants.

The oldest parcels were planted at the end of the 19th century, located on a steep hillside just below the forest line up towards the mountains. Known as toriagezaka, “the hill of the soaring birds”, it has inspired the name of Birdup which today is used almost interchangeably with Sakai.

bottom of page