top of page

OPEN SEA 11:
CYCLIC BEER FARM

MARS 2022. C’est le printemps! och hos oss innebär det att vi släpper ett sexpack med läskande fruktig saison och en gränsöverskridande vinhybrid från Cyclic Beer Farm i Barcelona, som är vår allra nyaste producent och nu för första gången finns att köpa här i Sverige.

DSCF6119.jpg
IMG-20190918-WA0049.jpg

Barcelona-bryggeriet Cyclic Beer Farm drivs sedan 2016 av vännerna Alberto Coromina och Joshua Wheeler och har specialiserat sig på moderna och lekfulla tolkningar av saison och andra typer av farmhouse ales, ofta längs den alltmer uppluckrade gränsen mellan öl, cider och bubblande fruktviner.


Med inspiration från den belgiska och franska traditionen jäser de sina öl med så kallad “mixed fermentation”, det vill säga en blandning av unika jästkulturer och bakterier som fångas upp från den lokala mikrofloran på bryggeriet, vilket resulterar i ett öppet och levande uttryck som påminner en hel del om naturligt jästa viner.

Alla öl buteljeras ofiltrerade och opastöriserade och kolsyrejäser naturligt på 75-centilitersflaskor. Helflaskan är det format som traditionellt används för saison men i Cyclics fall representerar den också ett förslag på hur ölerna kan delas och drickas i stället för vin kring ett middagsbord.

 

Vid sidan av en handfull fasta standardcuvéer i klassisk stil gör Alberto och Joshua även en mer experimentell, säsongsbaserad serie där de utforskar gränserna för traditionella bryggmetoder och blandar in lokal frukt, blommor, bär och grönsaker: från blodapelsin och pomelo till plommon, päron och persikor, rödbeta, hibiskus och lokala druvor som macabeu, xarel-lo, sumoll och trepat.

En del av frukten skördas på Albertos familjegård i norra Katalonien, vid gränsen mot Frankrike, medan annat köps in från ekologiska odlingar i närområdet. Resultatet är ett slags oemotståndligt klunkvänliga bières de soif med fokus på nya smakupplevelser och läskande fräschör.

 

Vid sidan om ölproduktionen har Cyclic Beer Farm under de senaste åren också börjat göra renodlade naturliga viner under samma etikett. Druvorna kommer från gårdar i Penedès och jäser och växer upp helt tillsatsfritt på bryggeriet i Barcelona. Även här handlar det om ett lätt och lättillgängligt uttryck med nedtonad alkohol, frisk drickbarhet och rum för det oväntade. 

cyclic-beer-farm-saison.png
cyclic-beer-farm-prunes.png

SAISON x 2

750 ml 5.5%

 

En klassisk farmhouse saison i belgisk stil, jäst med Cyclics egen huskultur på en mix av olika naturligt förekommande jäststammar och bakterier. Öppningen är citrussyrlig och jästig med kryddiga toner av vitpeppar, korianderfrö och oxiderat äpple. Klunkvänligt men elegant.

PRUNES

750 ml 5.5%

 

Det här ölet är baserat på Saison-cuvéen som sedan också fått macerera med hela, ekologiska Miravolant-plommon under fem månader innan det tappats på flaska. Härligt grumligt med en lätt rödgul färg och små fina bubblor. Friskt och öppet som en sommarmorgon.

cyclic-beer-farm-peras-de-casa.png
cyclic-beer-farm-flora.png

PERAS DE CASA x 2

750 ml 5.5%

 

Gjort på samma sätt som Prunes men med ekologiska päron (San Juan) från den egna fruktträdgården i norra Katalonien: en bas av Saison och fem månaders maceration med hela frukter. Det har också samma snygga, vinösa uttryck men med tillägg av lite bittra, gräsiga toner och saftig fruktsötma i eftersmaken, som liksom ropar efter en picnic i en nygrön, knoppande park.

FLORA

750 ml 4.9%

 

Med sin skyhöga syra, ljusa färg och försiktiga frizz skulle man lätt kunna missta det här för ett vin i en blindprovning. Ölet har jäst spontant på skalen från xarel.lo-druvor, utan tillsatt jäst, och det smakar verkligen som en hybrid precis i gränslandet mellan druvor och korn. Friskt, läskande och annorlunda!

bottom of page