top of page

OPEN SEA 10:
SATO WINES – Stilla kraft

FEBRUARI 2022. Vårt trepack “Stilla kraft” sålde snabbt slut när vi släppte det hos Fria Viner för några veckor sedan. Därför har vi packat i ordning ett gäng extra lådor med samma tre viner från Sato Wines – Northburn, Pisa Terrace och L'Atypique – som nu kan beställas via privatimporten. Det är viner som rymmer lika delar stor och klassisk Bourgogne, nyazeeländska berg, och den där så typiskt japanska kombon av skönhet och melankoli som ibland kan komma över en när man vandrar i skogen. 

sato-wines-pinot-noir-pinot-gris.jpg
sato-wine-yoshiaki-kyoko-sato.jpg

Makarna Kyoko och Yoshiaki Sato förälskade sig i vin under åren som bankers i Tokyo och London och bestämde sig i mitten av 00-talet för att lämna finansvärlden för ett nytt liv som vinmakare. Med Nya Zeeland som bas jobbade de i olika vändor hos naturvinspionjärer i Alsace och Bourgogne – hos namn som Pierre Frick och Christian Binner, Philippe Pacalet och Jean-Yves Bizot – samtidigt som de byggde upp sitt eget Sato Wines nere i Central Otago.

 

Den första årgången gjordes 2009 och efterhand har paret gjort sig känt som en annorlunda röst i det annars ganska så traditionella området, med ett uttryck som bygger på klarhet och stilla vibrerande klang snarare än på storlek och kraft.

 

Sato är starka motståndare till alla former av smuts och stök och till själva idén att levande viner skulle behöva vara oprecisa. Med fokus framför allt på pinot noir och klassiskt hantverk gör de sina viner med ambitionen att förmedla naturens energi och inneboende harmoni så varsamt som bara möjligt, hela vägen från vingården (strax ovanför molnen uppe bland bergen) till glaset och dig som dricker.

sato-wines-northburn.png
sato-wines-pisa terrace.png
sato-wines-atypique.png

NORTHBURN

Pinot Noir 2018

Ett lätt och josigt, ljust körsbärsrött vin. Charmigt och omedelbart utan att någonsin kännas lättviktigt. Toner av körsbär, nypon, rabarber, blodapelsin, fuktig jord och färsk tobak. Långt avslut med frisk syra och ljust sandiga tanniner.

 

Servera svalt, kring 12 grader, gärna i stora kupor. Gott till vit rotselleripizza eller kumminrostade morötter. Lufta en stund och drick på direkten – vi gillar det lätta och josiga anslaget – eller vänta tre, fyra, fem år om du har tålamod.

PISA TERRACE

Pinot Noir 2017

Ett elegant rubinrött vin med lyxig parfym och stilla, energisk närvaro. Sval och silkig doft av ljusa röda bär, rosor och syrén i kombination med kryddiga inslag som rooiboste, torkade örter och cederträ.

 

Servera svalt, mellan 12 och 14 grader, och gärna i stora kupor. Magiskt gott till svamp. Drick nu eller om fem, sju år.

L'ATYPIQUE

Pinot Gris 2018

Ett djupt rosafärgat orangevin med örtig, skogsgrön aromatik. Unikt och atypiskt. Doft av aprikos, körsbär, torkade örter och solig barrskog. Läskande öppning med frisk, energisk syra och salt mineralitet som efterhand tonar över i karamell och varmare julkryddor. Långt och koncentrerat avslut.

 

Servera svalt, kring 12 grader. Vi gillar att det till kåldolmar, blåmögelost och persiskt saffransris. Drick nu eller inom ett par tre år.

bottom of page