top of page

OPEN SEA 8:
SATO WINES ~ Pinot Noir

MAJ 2021. Efter att vår förra låda snabbt sålde slut häromdagen släpper vi nu ytterligare ett trepack från det nyskapande och egensinniga vinmakarparet Kyoko och Yoshiaki Sato i Central Otago, Nya Zeeland – en aningen uppgraderad variant där vi förutom "Pisa Terrace" också lagt med deras toppvin "L'Insolite". 3 x finstämd, elegant parfymerad och naturligt levande pinot noir alltså!

DSCF4955.jpg
IMG_5395_edited.jpg

Det japanska vinmakarparet Sato har gjort sig känt som en annorlunda röst i Central Otago, längst ner på Nya Zeelands sydö, med naturliga viner i ett för området ovanligt lågmält och elegant uttryck.


Frukten skördas relativt tidigt med frisk syra, hantverket i källaren är varsamt och återhållsamt, och vinerna får ofta växa upp långsamt på fat innan de tappas på flaska, redo att drickas här och nu. Inspiration och skolning kommer från naturvinsföregångare i Bourgogne och Alsace – från namn som Philippe Pacalet, Jean-Yves Bizot, Pierre Frick och Christian Binner – där Yoshiaki och Kyoko arbetade i olika vändor innan de startade upp sitt eget Sato Wines för femton år sedan (bägge efter att ha lämnat sina karriärer inom finansvärlden).

Den första årgången gjordes 2009 och i dag produceras strax över 20 000 flaskor under den stramt svartvita etiketten Sato Wines. Fokus ligger framförallt på pinot noir men även pinot gris och riesling som köps in från ekologiska odlare i närheten av Cromwell, Central Otago. 

2016 planterade de sin egen vingård intill vineriet på drygt 300 meters höjd, där de nu vid sidan om pinot noir också odlar chardonnay, gamay, chenin blanc och cabernet franc enligt biodynamiska principer.

 

Satos viner görs efter en enkel filosofi: att förmedla platsens energi på ett så försiktigt och oförställt sätt som möjligt. Allt arbete sker för hand, vinerna jäser spontant och buteljeras utan klarning eller filtrering. En aning svavel används i regel för bevara vinets skärpa och balans, men alltid mycket sparsamt och försiktigt (vanligtvis mellan 10–20 mg/l, där allt under 40 brukar betecknas som lågsvavlat). Målet är ta om hand naturens inneboende harmoni och komplexitet och föra över den till glaset och till dig som dricker.

Uttrycket i vinerna är genomgående rent, precist och relativt klassiskt – eller som Yoshiaki Sato uttrycker det, ”aldrig någonsin skitigt eller konstigt”. I stället är Sato Wines ett tydligt exempel på att naturvin inte behöver betyda punk eller funk utan i första hand är en fråga om hantverk och inställning till livet. 

 

 

PINOT NOIR FRÅN CENTRAL OTAGO. Bergiga Central Otago är världens sydligaste vinregion och ligger på den 45:e breddgraden söder om ekvatorn. Det motsvaras på norra halvklotet av till exempel Piemonte, Norra Rhône, Bordeaux eller Oregon, som har liknande temperatur och klimat med torra och soliga somrar, kalla vintrar och en lång, utdragen höstsäsong.


Ungefär tre fjärdedelar av allt vin härifrån är pinot noir. Och det var just möjligheten att odla riktigt fin pinot noir – utanför Europa – som gjorde att Kyoko och Yoshiaki Sato flyttade hit för att starta upp sitt vineri för femnton år sedan. Deras mjuka druvtolkningar har efterhand fått en särskilt hängiven following i städer som Hongkong, Taipei, Singapore och inte minst – förstås – i Japan.

Satos pinot noirer görs på druvor från två olika vingårdar, Northburn och Pisa Terrace, där den förra brukar ge lite jordigare och mer umamibetonade viner och den senare mer av rödbärig elegans. 2017 var ett av de svalaste åren på mycket länge i Central Otago med låga temperaturer genom hela sommaren, vilket gav perfekt frukt och elegant strukturerade viner med ren och frisk syra.

SATO-PisaTerrace-2017.jpg
SATO-Insolite-2017.jpg
SATO-PisaTerrace-2017.jpg

PISA TERRACE​ (x2)

Pinot noir 2017

Pisa Terrace var den första vingård som paret Sato började jobba med när de startade upp sitt vineri och gjorde sin första årgång för tolv år sedan. Stockarna planterades 2002 och står på en flack platå på 300 meters höjd vid foten av Pisa-berget. Jordmånen består av stenig lerjord med hög andel gråvacka, skiffer och kvarts. Odlingen och frukten är certifierad enligt Nya Zeelands strängaste ekomärkning Biogro.

 

Vinet är en blandning av tre olika jäsningar – två batchar med avstjälkade druvor och en mindre med hela klasar – som alla fått jäsa spontant. Totalt 23 dagars skalkontakt med försiktig manuell nedtryckning av skalmassan en gång om dagen. Uppväxt 19 månader på fransk ek varav 13 procent nya fat. Ingen klarning eller filtrering, 15 mg/l tillsatt svavel.

 

"Pisa Terrace 2017" har haft en otroligt fin utveckling sedan vi fick hem det till Sverige för ungefär ett år sedan – och just nu är det verkligen fantastiskt gott! Elegant och saftigt med silkiga tanniner, livlig syra och lite sälta i efterklangen. Doften är sval och snyggt druvtypisk med ljusa röda bär, syrénblommor och skuggig skog… följt av maraschinokörsbär och en läskande Negroni-liknande mix av lakritsrot, torkade örter och bitter grapefrukt.

 

Juicigt, energifyllt och extremt lättklunkat men med fin koncentration. Dricks allra helst en aning kylt i stora kupor – nu eller om några år.

L'INSOLITE

Pinot noir 2017

”L’Insolite” är Satos toppcuvée som görs på utvalda druvor från antingen Northburn (som i detta fall) eller Pisa Terrace, beroende på vilken som producerat finast frukt för året. Vingården Northburn ligger mot nordväst på en jordmån av sandig lerjord över skiffer och kvarts. Yoshiaki och Kyoko Sato hyr en plätt på en hektar som de själva brukar enligt biodynamiska principer. Gården är eko-certifierad enligt Biogro och har skötts biodynamiskt sedan 2009.

 

L’Insolite betyder ”den ovanliga” och en är syftning till den, åtminstone för Central Otago, annorlunda jäsningen av 100 procent hela pinot noir-klasar:

 

En dryg veckas macération carbonique och därefter fottrampning av druvorna som fick fortsätta jäsa spontant under tolv dagar. Varsam pressning med vertikal korgpress och naturlig sedimentering på tank under åtta dygn. Vinet har mognat 18 månader på fransk ek, varav tre använda fat och ett nytt (en total volym på fyra fat alltså). Ingen klarning eller filtrering, 15 mg/l tillsatt svavel.

Jämfört med ”Pisa Terrace” bjuder ”L’Insolite” på en ännu tätare och mer seriös struktur. Det är ett stort men mjukt och naturligt levande vin med en pirrande energi. Druvtypisk parfym med frisk grönstjälkighet från kolsyrejäsningen. Svarta vinbär, viol och toner av barrskog och sval eukalyptus. Superfin skärpa och längd i smaken, som först präglas av juiciga röda bär och efterhand övergår i en palett av varmare jordtoner, med salt umami och en härligt läskande mineralitet.

 

Lagringsbart i många år framåt men snyggt, tillgängligt och fantastiskt gott att dricka här och nu. Som allra bäst (förstås) aningen svalt i stora kupor.

bottom of page