top of page

OPEN SEA 7:
SATO WINES – Gris & Noir

APRIL 2021. Vårt nya trepack från Sato Wines i Nya Zeeland innehåller ett skimrande bärnstensrosa orangevin på skalmacererad pinot gris – ljust och drickvänligt och med en hypnotiskt vacker parfym – och två flaskor av deras finstämda pinot noir "Pisa Terrace". Bägge vinerna är naturligt levande i ett rent och elegant uttryck.

DSCF4799.jpg
IMG_5395_edited.jpg

Det japanska vinmakarparet Sato har gjort sig känt som en annorlunda röst i Central Otago, längst ner på Nya Zeelands sydö, med eleganta naturviner i ett för området ovanligt lågmält uttryck.


Frukten skördas relativt tidigt med frisk syra, hantverket i källaren är varsamt och återhållsamt, och vinerna får ofta växa upp långsamt på fat innan de tappas på flaska, redo att drickas här och nu. Inspiration och skolning kommer från naturvinsföregångare i Bourgogne och Alsace – från namn som Philippe Pacalet, Jean-Yves Bizot, Pierre Frick och Christian Binner – där Yoshiaki och Kyoko arbetade i olika vändor innan de startade upp sitt eget Sato Wines för femton år sedan (bägge efter att ha lämnat sina karriärer inom finansvärlden).

 

Den första årgången gjordes 2009 och i dag produceras strax över 20 000 flaskor under den stramt svartvita etiketten Sato Wines. Fokus ligger framförallt på pinot noir men även pinot gris och riesling som köps in från ekologiska odlare i närheten av Cromwell, Central Otago. 

2016 planterade de sin egen vingård intill vineriet på drygt 300 meters höjd, där de nu vid sidan om pinot noir också odlar chardonnay, gamay, chenin blanc och cabernet franc enligt biodynamiska principer.

 

Satos viner görs efter en enkel filosofi: att förmedla platsens energi på ett så försiktigt och oförställt sätt som möjligt. Allt arbete sker för hand, vinerna jäser spontant och buteljeras utan filtrering eller klarning. Svavel används men mycket sparsamt, vanligtvis mellan 10–20 mg/l (allt under 40 brukar betecknas som lågsvavlat). Målet är bevara naturens inneboende harmoni och komplexitet och föra över den till glaset och till dig som dricker.

 

Uttrycket i vinerna är genomgående rent, precist och relativt klassiskt – eller som Yoshiaki Sato uttrycker det, ”aldrig någonsin skitigt eller konstigt”. I stället är Sato Wines ett tydligt exempel på att naturvin inte behöver betyda punk eller funk utan i första hand är en fråga om hantverk och inställning till livet.

SATO-Atypique-2017.jpg
SATO-PisaTerrace-2017.jpg
SATO-PisaTerrace-2017.jpg

L'ATYPIQUE

Pinot gris 2017

Det här är så gott! – och ett av våra absoluta favoritviner de senaste åren: ett skimrande bärnstensrosa eller kanske persikofärgat orangevin på skalmacererad pinot gris. Ljust och drickvänligt men seriöst strukturerat med läskande syra, fina sandiga tanniner och ett förtätat, lite salt avslut. Inte minst har det en hypnotiskt vacker parfym som man kan djupdyka i nästan hur länge som helst. Apelsinblommor och tulpaner, mandelmusslor och hjortron, hinokiträ, palo santo och sval swimmingpool. I smaken matchas citrus med eleganta kryddtoner: pomerans, plommon, nejlika och Earl Grey. Dricks allra helst en aning svalt i stora kupor.


Vinifiering och uppväxt: Avstjälkade druvor fick jäsa spontant i öppna kar under en dryg vecka, därefter fortsatt skalmaceration under tre veckor. Totalt 39 dagars skalkontakt. Lagring på använda franska ekfat i 15 månader med full malolaktisk omvandling. Ingen klarning eller filtrering, 15 mg/l tillsatt svavel.

%E5%86%99%E7%9C%9F%202019-04-26%208%2027

PISA TERRACE​ (x2)

Pinot noir 2017

Sato är framförallt en pinot noir-producent och deras mjuka druvtolkningar har en hängiven following i städer som Hongkong, Taipei, Singapore och inte minst – förstås – i Japan. Vinerna görs på druvor från två olika vingårdar, Northburn och Pisa Terrace, där den förra brukar ge lite jordigare och mer umamibetonade viner och den senare mer av rödbärig elegans.

 

2017 var ett svalt år i Central Otago (som ligger på 45:e sydliga breddgraden, motsvarande den i Piemonte, Norra Rhône, Bordeaux eller Oregon) med låga temperaturer genom hela sommaren, vilket gav perfekt frukt med en ren och klar syra.

“Pisa Terrace” från 2017 har haft en otroligt fin utveckling sedan vi fick hem det till Sverige för ungefär ett år sedan – och just nu är det verkligen fantastiskt gott. Elegant och saftigt med livlig syra, silkiga tanniner och lite sälta i efterklangen. Doften är sval med syrénblommor och skuggig skog, följt av maraschinokörsbär och en läskande, Negroni-liknande mix av lakritsrot, torkade örter och bitter grapefrukt. Dricks allra helst en aning svalt i stora kupor, nu eller om några år.

Vinifiering och uppväxt: Vinet är en blandning av tre olika jäsningar från samma vingård – två batchar med avstjälkade druvor och en med hela klasar som alla fått jäsa spontant. Vinet har mognat 19 månader på fransk ek varav 13 procent nya fat. Ingen klarning eller filtrering, 15 mg/l tillsatt svavel.

bottom of page