top of page

OPEN SEA 6:
MUSCAT BAILEY A med mera

JANUARI 2021. Förutom att det är namnet på årets första mixlåda med japanska viner kan “Muscat Bailey A med mera” också läsas som en exakt innehållsförteckning för de flaskor som ingår: Tre ljusa och elegant parfymerade viner i lite olika stil – ett mjukt bubbel, en japansk tolkning av begreppet glou glou och ett gränsöverskridande nyponfärgat rosé – gjorda på… ja, Muscat Bailey A, med mera. 

opensea-6-muscat-bailey-a-wide.jpg

Muscat Bailey A brukar beskrivas som Japans gamay. Det är en druva som ger ljusa och juiciga, elegant parfymerade viner med toner av körsbär och solvarma jordgubbar. Lättklunkade och lätta att gilla, inte helt avlägset något från Beaujolais. I likhet med gamay har MBA också fått en modern renässans i händerna på varsamma och naturligt inriktade vinmakare under senare år.

 

Druvan är unik för Japan, vilket i allmänhet är en del av den stora charmen med japanska viner. Det smakar som ingen annanstans. I den flora av ofta obekanta och ibland helt egna druvsorter som utgör det japanska vinlandskapet är Muscat Bailey A kanske ändå den som ligger närmast våra tidigare erfarenheter av hur “rött vin” brukar uppföra sig. Med mild syra, mjuka tanniner, rättfram frukt och låg alkohol bjuder de här vinerna samtidigt på ett omisskännligt japanskt uttryck som det är svårt (och förstås helt onödigt) att försöka fånga i termer av det vi redan är vana vid.

Muscat Bailey A är en hybrid av den europeiska sorten Muscat Hamburg och den amerikanska druvan Bailey som utvecklades på 1920-talet av Zenbei Kawakami, en experimentell odlare som ibland får titeln “det japanska vinets fader”. Han ska ha ägnat sex år och stora delar av sin egen förmögenhet åt att förfina sitt stora hjärteprojekt. Druvhybriden togs fram särskilt för det extrema japanska klimatet där konstant fukt och stora regnmängder under växtsäsongen kan följas av flera meter snö under vinterhalvåret.

 

Det finns en rad olika japanska hybridsorter som länge har odlats främst som bordsdruvor men som under den senaste tiden börjat uppvärderas av en ny våg av vinmakare i landet. Muscat Bailey A har dock alltid först och främst odlats för att pressas och jäsas till vin och i dag är det den vanligaste rödvinsdruvan i Japan.

Även om mer eller mindre Beaujolais-inspirerade viner på 100 procent Muscat Bailey A kanske är det allra vanligaste så är det också en druva som trivs i andras sällskap – som i fallet med de tre vinerna i den här lådan. MBA-viner har överlag också en bjussig och tillåtande stil i mötet med mat och funkar lika bra med superlätta smaker som i sashimi eller ceviche som med någon mer Medelhavsbetonad sallad eller till rustik japansk pubmat typ gyoza, okonomiyaki, mild curry, grillad fisk eller friterad kyckling.

SAKAI-BirdupRouge-2018.jpg

Sakai Winery

BIRDUP RED 2018

“Sakai Winery är ett av Japans allra äldsta vinerier – grundat i Nanyo, Yamagata, redan 1892 – och drivs i dag av femte generationen i samma familj. Den nuvarande vinmakaren Ippei Sakai är en av förgrundsgestalterna för den moderna japanska vinkulturen och har ända sedan han tog över egendomen 2004 jobbat enligt en naturnära filosofi.

 

Med ambitionen att spegla Nanyo-områdets unika historia görs flera av Sakais viner på diverse obskyra men traditionella bordsdruvor i samarbete med lokala bönder. Levande, lekfulla och gränsöverskridande viner – ofta en blandning av rött och vitt, lite olika från år till år – men i en okonstlad och tillgänglig stil.

 

“Birdup Red” är ett exempel på precis just det. Förutom Muscat Bailey A är det gjort på druvsorter som Kyoho, Shine Muscat, Aki Queen och Lady Fingers som fått jäsa tillsammans, spontant och utan tillsatser (15mg/l svavel är tillsatt vid buteljering). Resultatet är ett mjukt porlande vin med frisk frukt och lite kryddiga inslag: blodapelsin, körsbär, örter och kanel, och en liten touch av saltsyrliga umeboshi. 

HITOMI-SoifRouge-2019.jpg

Hitomi Winery

SOIF ROUGE 2018 720ml

Hitomi Winery är en lite udda fågel med en banbrytande betydelse för den nya vinkulturen i Japan. Vineriet grundades i början av 1990-talet och ligger relativt avsides i Shiga-prefekturen strax öster om Kyoto, vilket är ett område utan någon direkt tradition eller tidigare sammanhang av vinmakning. Med en produktion om ett tjugotal olika cuvéer och närmare hundratusen flaskor om året är de också flera gånger större än de andra vinerier som vi jobbar med. Samtidigt har vinmakningen hos Hitomi ända sedan starten för 30 år sedan präglats av naturliga och minimalistiska idéer. Långt före sin tid – även i en internationell jämförelse – och länge utan att förhålla sig till samtida trender och ideal.

 

“Soif Rouge” är en klunkvänlig och okomplicerad törstsläckare – ett glou glou-vin i fri japansk översättning – perfekt till kvällens första småplock eller en enklare middag. Med en mix av MBA, Steuben, Merlot och Yama Sauvignon är det ett mjukt och saftigt vin med rosig parfym och smak av nyplockade jordgubbar, ljusa körsbär, litchi och mynta. Drick en aning svalt såhär års eller helt kallt en ljus kväll framåt våren.

GR-Rosato-2018.jpg

Grape Republic

ROSATO 2018

Grape Republic är ett lysande bevis på att vin kan vara lite vad som helst – att det inte nödvändigtvis måste följa givna konventioner eller begränsas av fasta ramar. När krögaren och sommelieren Kazuomi Fujimaki grundade vineriet 2015 och flyttade från Tokyo till Nanyo i Yamagata – utan tidigare erfarenhet av vinmakning – satte han dock upp tre enkla regler för sig själv: Odlingen ska vara ekologisk, vinerna ska göras utan svavel och andra tillsatser, och de ska gärna ha ett inslag av amforalagring. Inspirationen kom från lika delar italienska orangeviner – typ Josko Gravner och Paolo Vodopivec – och yngre nytänkande vinmakare från Australien och Nya Zeeland. Målet var att göra levande och tydligt japanska viner i fri stil på druvor som odlats i Yamagatas fruktträdgårdar i många decennier.

 

Precis som många andra av Grape Republics viner är “Rosato” gjort på en mix av rosa, gröna och blå druvor: skalmacererad Delaware och Muscat Bailey A... Steuben och Neo Muscat som fått jäsa på spanska terracottakrus... och så lite kolsyrejäst Merlot på det. Doften är charmig, fylld med energi och druvkaraktär, och i smaken kombineras läskande ljusa bär med svamptoner och umami.

bottom of page