top of page

OPEN SEA 4:
JAPANS NYA VÅG – VIT

NOVEMBER 2020. Våra två nya blandlådor “Japans nya våg” är fristående men sammanhängande delar på samma tema: Levande, gränslösa viner och distinkt japanska viner, med rötter i Yamagata och ett fritt förhållande till gamla konventioner. I bägge lådorna har vi samlat en flaska vardera från Fattoria al Fiore, Grape Republic och Kunoh Wines – den ena med skalmacererade vita viner den andra med lätta och juiciga röda.

DSCF4158-2.jpg

Yamagata i nordöstra Japan är hjärtat och navet i den bubblande, moderna vinkultur som växt fram under 2010-talet. Det är ett bergigt område (vars namn också betyder ungefär “bergsområdet”) som traditionellt förknippats med naturandlighet, heta källor och med sina fina körsbär och persikor. Här finns också en trehundraårig historia av druvodling vilket gör Yamagata till en av Japans allra äldsta vinregioner. Flera av landets äldsta vinerier ligger i Yamagata, liksom många av de allra nyaste och mest intressanta.

Japans nya våg av levande viner har uppstått i mötet mellan de traditionella druvsorter som odlats här i generationer och nutida idéer om naturlig vinmakning. Det är viner på Delaware, Steuben, Niagara och Muscat Bailey A som – utan något tillsatt eller borttaget – ger uttryck för den historia och de unika förutsättningar som finns just här. Det är ofta också ett möte mellan generationerna, mellan hitflyttade yngre vinmakare och jordbrukarpar i 70- eller 80-årsåldern, som innebär en fortsatt framtid för ett odlingslandskap som annars skulle ha riskerat att försvinna.

Även om rötterna förstås går längre tillbaka än så, blev datumet den 11 mars 2011 avgörande för framväxten av den nya vinkulturen i Japan. Då inträffade den värsta jordbävningen i landets moderna historia, med epicentrum utanför östkusten i höjd med Miyagi och Yamagata. Femton tusen människor omkom i samband med skalvet och den efterföljande tsunamin; en miljon byggnader förstördes och flera hundra tusen människor förlorade sina hem.

Både Grape Republic och Fattoria al Fiore – som är de två främsta namnen inom den unga japanska vinrörelsen – etablerades som ett direkt resultat av katastrofen. Grundarna Kazuomi Fujimaki (GR) och Hirotaka Meguro (FAF) kommer båda från restaurangvärlden och bestämde sig på varsitt håll för att ställa upp som hjälparbetare och laga mat till de människor som förlorat allt över en natt. När den mest akuta situationen var över efter ungefär ett år bar bägge med sig känslan av att vilja bidra till något större och mer långsiktigt, som kommer fler till del. Det kanske låter en smula överraskande att svaret på det i båda fallen skulle bli lättsamma och charmiga naturviner – men bägge vinerierna representerar mer än bara det som når glaset.

Grape Republic ligger mitt bland de gamla fruktgårdarna i Nanyo, Yamagata, och startades med visionen om att etablera en knutpunkt för nytt japanskt vin – här där även traditionen och historien finns – med ständigt öppna dörrar för nyetablerade vinmakare, unga kockar och allmänt vinintresserade från hela världen. Det är tänkt att vara ett ”fritt och öppet samtal” om vad vin kan vara – men framförallt jobbar man för att ställa om de lokala vingårdarna efter ekologiska principer. Genom att knyta till sig traktens bönder och betala mer för skörden än vad de skulle få någon annanstans vill Grape Republic vara med och bidra till ett mer skonsamt och hållbart jordbruk i regionen.

Fattoria al Fiore drivs av paret Hirotaka och Reina Meguro i en gammal nedlagd lågstadieskola i Kawasaki, Miyagi. Vineriet är det första steget i ett större projekt för att bevara traditionella mathantverk och öka intresset för det småskaliga och handgjorda. Det är också en vision om en mer levande landsbygd – och “al fiore” representerar den ensamma blomman som med tiden fröar av sig och sprider sig vidare till en hel blomstrande äng. Kring vineriet har det samlats ett kreativt kluster av vänner och likasinnade som tror på att det finns positiva alternativ till hur många av oss lever våra liv i dag: Mer omtanke och mer eftertanke, mer nyfikenhet och kärlek. Här finns nu också ett mejeri och ett kafferosteri, en textilkonstnär som färgar med lokala växter, en tillverkare av handgjort washipapper och en keramiker som arbetar med lera från vingårdarna. 

Tillsammans har Grape Republic och Fattoria al Fiore bidragit till att skapa en helt ny genre av viner och vinupplevelser – levande, gränslösa och distinkt japanska uttryck baserade på traditionella bordsdruvor som Niagara, Neo Muscat, Delaware och Rosario Bianco; inspirerade av den globala naturvinsrörelsen och med ett fritt förhållande till gamla konventioner. Viner som höjer horisonten och hjälper till att göra hela världen lite större. Vi hoppas att du tycker om dem!

20201026-OPEN_SEA-02.jpg

Fattoria al Fiore

GENCHI 2018

Ett på samma gång klunkvänligt och kontemplativt orangevin med försiktiga nio procent alkohol – gjort på kolsyrejäst Niagara, Rosario Bianco och Neo Muscat som fermenterat tillsammans med skalen på spanska amforor. Här finns massor av frisk och saftig frukt, typ nashipäron och periskoiste, och eleganta mikrotanniner i avslutet som gör att man hela tiden blir törstig på ännu en till sipp.

20201026-OPEN_SEA-09.jpg

Grape Republic

BIANCO 2018 

”Bianco” är ett genreöverskridande fristilsvin med hög energinivå. Det är gjort på fem olika druvor från odlingar i Yamagata – Delaware, Steuben, Neo Muscat, Rosario Bianco och Niagara – som fått jäsa var och en för sig eller tillsammans och på lite olika sätt; med skalkontakt, i hela klasar, på amfora och ståltank. Vinet är fräscht och läskande med bjussig exotisk frukt och lite bittra, gröna nyanser som snygg kontrast.

Några ord om… NIAGARA

De tre vinerna i den här lådan är alla gjorda på en mix av olika druvor – i första hand det vi brukar beskriva som ”traditionella japanska” druvsorter, som i regel har nordamerikanskt ursprung och tillhör familjen vitis labrusca. Den druva som lättast känns igen och sätter sin tydliga prägel på vinerna är Niagara, en grön hybridsort framtagen på 1860-talet i just Niagara County, New York. Den har ett fascinerande, aromatiskt uttryck som liksom konstant lockar till nya associationer: jasmin, curry, krusbär, krutrök, diesel, fläder, citronzest, gräs och örter... Eller vad känner du?

OPEN_SEA-03.jpg

Kunoh Wines

ORANGE OSMANTHUS 2018

Yuki Nakano är en ung flygande vinmakare som efter en tid i Toscana nu gör vin i Nya Zeeland, Australien och Japan under den egna etiketten Kunoh Wines. 2016 och 2017 var han med och gjorde Grape Republics första årgångar och de under senaste säsongerna har han producerat en handfull egna viner hos Fattoria al Fiore.

 

”Orange Osmanthus” hämtar sitt namn från en syrénliknande buske vars gyllene blommor bland annat används som smaksättning i te. Vinet är baserat på druvorna Niagara och Delaware men innehåller också några procent Steuben, chardonnay, merlot, pinot gris, cabernet franc och cabernet sauvignon. Trots den vilda mixen är det ett lätt och balanserat vin med mjuka bubblor och friska toner av yuzu, jasmin, fläder och krusbär. Låt gärna flaskan stå i kylen en timme innan du ska öppna den och ta av kapsylen försiktigt för att undvika att vinet skummar över.

bottom of page