top of page

OPEN SEA 2: SATO WINES

JUNI 2020. Vår andra vinlåda är ett fyrpack med juicig, läskande pinot gris i två olika varianter – ett blommigt vitt vin med mjuka citrustoner som hos grillade citroner och ett skimrande, mångbottnat orangevin med härlig drickbarhet. Vinerna är gjorda på frukt från samma vingård men bjuder på helt skilda uttryck. Två flaskor av varje! 

IMG_5395_edited.jpg

Det var egentligen först via Japan och den dryckeskultur som finns där som vi själva började få upp ögonen för mer av den nya världens viner. Den relativa närheten till Australien och Nya Zeeland har gjort att de nyskapande vinmakarna från Adelaide Hills, Yarra Valley och Upper Moutere är lika eftertraktade på japanska barer som de främsta namnen från Europa.

 

Även Sato Wines har sin största following i den här delen av världen och med sina lågmält energiska viner har Yoshiaki och Kyoko Sato det senaste decenniet fått något av en kultstatus i städer som Tokyo, Taipei, Hongkong, och givetvis även i det nya hemlandet Nya Zeeland.

Vi lärde känna Yoshiaki Sato under ett besök på Fujimaru Winery i Tokyo förra året. Där har han under några säsonger producerat ett fjäderlätt orangevin och ett ljust, charmigt rött vin i Beaujolais-stil på druvor från norra Japan, som vi tidigare också har tagit hem till Sverige.

 

Men det är i Cromwell i Central Otago, längst ner på Nya Zeelands sydö, som det äkta paret

Sato gör vin till vardags. Hit kom de 2006 efter att ha lämnat sina respektive karriärer på

en japansk investmentbank. 2009 gjorde de sin första årgång, omkring tusen flaskor, och i dag produceras strax över 20 000 flaskor pinot noir, pinot gris och riesling under etiketten Sato Wines.

Odlingen är genomgående ekologisk, med lutning åt det biodynamiska, och vinmakningen sker naturligt med så lite handpåläggning som möjligt. Målet är att göra viner som fyller dig som dricker med ny energi – mjuka och behagliga, finstämda, livliga och eleganta viner med ett så rent och oförställt uttryck för platsens förutsättningar som möjligt.

 

Inspiration och guidning kommer från franska föregångare som Philippe Pacalet och Jean-Yves Bizot i Bourgogne, Domaine Matassa i Roussillon och från Christian Binner och Pierre Frick i Alsace, där Yoshiaki och Kyoko jobbade i olika omgångar under sina första år som vinmakare.

%25E5%2586%2599%25E7%259C%259F%25202019-
%E5%86%99%E7%9C%9F%202017-03-28%209%2026

Satos viner är naturliga. Det vill säga druvorna odlas utan några som helst kemiska preparat i vingården och skördas för hand; jäsningen sker spontant utan tillsatser och vinerna varken klarnas eller filtreras. En minimal mängd svavel används ibland – men inte alltid – precis vid buteljering, vanligtvis omkring 10-15 milligram per liter (den informella maxgränsen för lågsvavlade viner brukar gå vid ungefär 30 eller 40 milligram medan mer konventionella, eko-certifierade viner kan innehålla upp till 100).

 

Vinerna är rena och precisa och, som Yoshiaki Sato själv uttrycker det, aldrig “skitiga eller märkliga”. Snarare utgör de ett tydligt exempel på att naturligt inte behöver vara detsamma som punkigt och funkigt – och på att naturligt vin i första hand är en fråga om hantverk och filosofi, inte nödvändigtvis om en specifik smak eller stil.

“Vi hoppas kunna föra över det liv och den naturliga harmoni som finns i vingårdarna till våra viner. Vi försöker använda oss av en mångfald av bakterier och levande jästsvampar för att skapa viner med en stilla, balanserad komplexitet. Kemikalier och svavel förstör förutsättningarna för det, eftersom de gör att mikrolivet i jorden försvinner. Svavel används också för att hindra att vinet kommer i kontakt med syre. Men som vi ser det spelar syret en viktig roll under jäsningen och för att skapa viner med bättre stabilitet över tid. Därför behåller vi också våra viner på fat eller tank under mycket längre tid än andra odlare här i området”, säger Yoshiaki Sato.

Central Otago är världens sydligaste vindistrikt och ligger på en breddgrad (-45) motsvarande den i Piemonte, norra Rhône, Bordeaux eller Oregon. Pinot noir är den dominerande druvan och står omkring fyra femtedelar av allt vin från området. Det är också just pinot noir som Sato Wines gjort sig mest kända för.

Men i den här lådan har vi i stället valt ut och kombinerat deras två viner på druvan pinot gris – ett vitt och ett läskande, ljust orangevin. Frukten kommer från samma vingård men från två olika år, med väldigt olika förutsättningar, och representerar två skilda uttryck av Satos vinfilosofi: besjälat, tillgängligt, och helt naturligt.

IMG_7236.JPG

PINOT GRIS 2018

Ett rent och saftigt vin med rätt stor fruktsötma och koncentrerade citrustoner som hos grillade citroner. Blommigt och inbjudande med en snygg kontrast från gröna, lite bittra nyanser och viss mineralsälta. Perfekt att dricka ordentligt kylt precis som det är, rakt upp och ned i solen, och supergott till något som sotats en stund på grillen: skaldjur, bläckfisk eller något nyplockat från trädgårdslandet.

IMG_7322.jpg

L'ATYPIQUE 2017

Skimrande förförisk färg någonstans mellan bärnsten och puderrosa och en doft som man lätt kan sitta och umgås med i flera timmar: grape, pomerans och hinokiträ, övermogen frukt och milt syrlig mascarpone. 24 dagars skalkontakt och 15 månaders uppväxt på fransk ek har gett ett ljust och juicigt orangevin med mjuka tanniner och lite oxiderade övertoner. Snygg, seriös struktur men samtidigt läskande och klunkvänligt.

bottom of page