top of page

MONGAKU VALLEY WINERY

YOICHI – HOKKAIDO

Shigeaki & Yuko Kihara

mongaku-valley-winery-yoichi-hokkaido.jpg

Mongaku Valley Winery drivs av Shigeaki och Yuko Kihara och specialiserar sig på kosmiska vita field blends. De har också en av Japans allra vackraste vingårdar: Två lummiga och lätt sluttande hektar i en övergiven före detta fruktträdgård på 150 meters höjd mellan havet och bergen, alldeles intill skogskanten och med en mjuk övergång till den omgivande vilda växtligheten. Utsikten uppifrån toppen täcker in staden Yoichi nere vid kusten och sträcker sig vidare långt ut över Japanska havet.

Hit kom paret med sina två barn för omkring tio år sedan för att kunna leva ett liv närmare naturen, närmare familjen, och i mer meningsfulla relationer till andra människor. Den gamla fruktträdgården restaurerades och planterades med en variation av druvsorter – pinot noir, chardonnay, pinot gris, pinotage, sauvignon blanc, pinot blanc och gewürtstraminer – men även med olika typer av druvkloner och tekniker för att binda upp rankorna. Ambitionen var (och är) att bevara och berika den naturliga mångfalden på platsen och skapa förutsättningar för nya “symbioser” mellan djur, natur och människor.

mongaku-valley-winery-yoichi-hokkaido.png

Arbetet präglas av idén om ett lågintensivt och cirkulärt jordbruk – low input, low impact – i samklang med allt det som lever i och omkring vingården, från mikroorganismer och insekter till skogens djur och vildväxande örter, grönsaker, bär och svampar. Allt fyller en funktion, allt har sin plats, jämlikt och tillsammans, och det är i mötet mellan olika beståndsdelar som vi kan uppleva något nytt och större, tänker sig Shigeaki och Yuko.

 

Helt logiskt gör de alla sina viner som samjästa field blends på en mix av gröna och blå druvor – en symbios av olika egenskaper – med målet att skapa ett tillstånd av renhet och harmoni ur den oordnade mångfalden. På samma sätt som smakdjupet i en dashibuljong uppstår när kombu (sjögräs) och katsuboshi (rökt och jäst tonfisk) kokas ihop får vinerna sin levande och komplexa karaktär från en variation av druvor som jäser spontant, tillsammans, på sin naturliga jäst.

 

Under de första åren buteljerade Mongaku bara ett enda vin på en blandning av gårdens alla olika druvor men sedan 2019 produceras tre-fyra vita viner baserade på antingen pinot noir, chardonnay eller pinotage, med en pirrande syra och mjuk komplexitet som genomgående tema.

Yoichi på nordön Hokkaidos västra kust har länge varit känd för sina fina fruktodlingar och för destilleriet Nikka som i mitten av 1930-talet tog den skotska whiskyn till Japan. Under det senaste decenniet har det svala odlingslandskapet också blivit en av de viktigaste platserna för den framväxande japanska naturvinskulturen, med kultproducenten Takahiko Soga som lysande mittpunkt.

bottom of page