top of page

HITOMI WINERY

HIGASHIOMI – SHIGA

Naoki Yamada & Toshiya Ishimoto

IMG_3862.jpg
ヒトミワイナリー5.JPG

Hitomi Winery är en lite udda fågel med en banbrytande betydelse för den nya vinkulturen i Japan. Vineriet grundades av vd:n för ett textilföretag i början av 90-talet och ligger relativt avsides i Shiga-prefekturen strax öster om Kyoto, vilket är ett område utan någon direkt tradition av eller tidigare sammanhang för vinmakning. Med en produktion om ett tjugotal olika cuvéer och närmare hundratusen flaskor om året är Hitomi Winery också flera gånger större än de andra vinerier som vi jobbar med.

 

Samtidigt har vinmakningen hos Hitomi ända sedan starten för trettio år sedan präglats av naturliga och minimalistiska idéer. Långt före sin tid – även i en internationell jämförelse – och länge utan att förhålla sig till samtida trender och ideal.

 

I dag görs alla Hitomis viner med spontan jäsning och utan tillsatser, med buteljering utan filtrering och ofta även helt utan svavel. Ambitionen är att förmedla druvans egenskaper på ett så oförställt sätt som möjligt, oavsett det handlar om cabernet sauvignon eller yama sauvignon, merlot eller Muscat Bailey A. För att försäkra japanska vindrickare om att det inte var något fel på de grumliga och okonventionella vinerna – att de tvärtom kunde uttrycka mer liv, energi och ursprung än många andra viner – började Hitomi tidigt att beteckna dem som “nigori wine”, ett begrepp som också används för ofiltrerad sake och som betyder ungefär molnig eller grumlig.

Majoriteten av Hitomis viner görs på köpta druvor från regionerna Yamagata och Iwate i nordöstra Japan och från odlare i landets största vindistrikt Yamanashi vid foten av Mount Fuji. Under det senaste decenniet har man också medvetet utökat sina samarbeten med lokala bönder i Shiga och jobbat för att höja nivån på de egna vingårdarna, som sedan ett par år är omställda till ekologisk odling.

På så sätt är Hitomi Winery ett talande exempel för hur det japanska naturvinet ofta har tagit en omvänd resa jämfört med i övriga världen, där ju ekologisk eller biodynamisk odling är en given utgångspunkt.

 

I Japan har fokus i första hand legat på ett mjukt och levande uttryck i glaset, i frånvaron av svavel och andra tillsatser, och i ett andra steg på metoderna i vingården. På grund av det fuktiga klimatet har eko-odling hittills varit extremt sällsynt i Japan men just i samarbetet mellan traditionella druvodlare och den nya vågens vinmakare sker nu en rörelse mot ett mer hållbart jordbruk.

Fram till 2015 leddes och utvecklades Hitomi Winery av Sumito Iwaya, som i dag gör vin under namnet Yellow Magic Winery i Nanyo, Yamagata. Under de senaste åren har den unga vinmakaren Naoki Yamada fortsatt att förvalta hans filosofi och från och med våren 2021 är hans tidigare assistent Toshiya Ishimoto ansvarig för arbetet i vineriet.

hitomi-new_edited_edited_edited.jpg
bottom of page