top of page

CYCLIC BEER FARM

BARCELONA – KATALONIEN

Alberto Coromina & Joshua Wheeler

IMG-20190918-WA0029.jpg

Barcelona-bryggeriet Cyclic Beer Farm drivs sedan 2016 av vännerna Alberto Coromina och Joshua Wheeler och har specialiserat sig på moderna och lekfulla tolkningar av saison och andra typer av farmhouse ales, ofta längs den alltmer uppluckrade gränsen mellan öl, cider och bubblande fruktviner. 

Med inspiration från den belgiska och franska traditionen jäser de sina öl med så kallad “mixed fermentation”, det vill säga en blandning av unika jästkulturer och bakterier som fångas upp från den lokala mikrofloran på bryggeriet, vilket resulterar i ett öppet och levande uttryck som påminner en hel del om naturligt jästa viner.


Alla öl buteljeras ofiltrerade och opastöriserade och kolsyrejäser naturligt på 75-centilitersflaskor. Helflaskan är det format som traditionellt används för saison men i Cyclics fall representerar den också ett förslag på hur ölerna kan delas och drickas i stället för vin kring ett middagsbord.
 

Vid sidan av en handfull fasta standardcuvéer i klassisk stil gör Alberto och Joshua även en mer experimentell, säsongsbaserad serie där de utforskar gränserna för traditionella bryggmetoder och blandar in lokal frukt, blommor, bär och grönsaker: från blodapelsin och pomelo till plommon, päron och persikor, rödbeta, hibiskus och lokala druvor som macabeu, xarel-lo, sumoll och trepat.

WhatsApp Image 2019-12-03 at 18.46.44 (1).jpeg

En del av frukten skördas på Albertos familjegård i norra Katalonien, vid gränsen mot Frankrike, medan annat köps in från ekologiska odlingar i närområdet. Resultatet är ett slags oemotståndligt klunkvänliga bières de soif med fokus på nya smakupplevelser och läskande fräschör.

 

Vid sidan om ölproduktionen har Cyclic Beer Farm under de senaste åren också börjat göra renodlade naturliga viner under samma etikett. Druvorna kommer från gårdar i Penedès och jäser och växer upp helt tillsatsfritt på bryggeriet i Barcelona. Även här handlar det om ett lätt och lättillgängligt uttryck med nedtonad alkohol, frisk drickbarhet och rum för det oväntade. 

Cyclic Beer Farm är vår allra första europeiska producent och för oss känns deras friformsbryggeri som ett perfekt logiskt nästa steg från vår utgångspunkt i den japanska vinkulturen. Vi hoppas att du tycker om det!

IMG-20191219-WA0007.jpg

VAD ÄR SAISON?

Det råder lite olika meningar om exakt vad en “klassisk saison” är för något – och ännu mer oklart blir det förstås när man pratar om moderna och mer liberala uttryck – men i regel brukar det röra sig om ett lättdrucket och okomplicerat öl med hög syra, relativt låg alkohol och en viss grad av funkiness; fruktigt och kryddigt med en tydligt jästig aromatik.

 

De ursprungliga saisonölen bryggdes av små gårdsbryggerier i de sydöstra, franskspråkiga delarna av Belgien fram till och med första världskriget. Ölerna producerades under vintern, i regel med en alkoholhalt på bara kring 2–3 procent, och dracks som törstsläckare ute på åkrarna under de varma sommarmånaderna.

 

Jäsningen skedde antingen spontant med naturlig vildjäst och bakterier eller med levande jästkulturer som fördes vidare från batch till batch, vilket resulterade i friska och syrliga öl och ett eget unikt uttryck på varje gård. Under våren lagrade man ölet på träfat där det kom i kontakt med jästtypen Brettanomyces och andra mikroorganismer som bidrog till att det utvecklade sin karaktäristiskt fruktiga jästighet och funky bondgårdstoner.

bottom of page